Zdravlje
01.05.2022. 22:00
Sanja Petrović

Joga

Sreća – stvar truda

joga
Izvor: Shutterstock

Pre tačno 100 godina, nesumnjivo jedan od najvećih genija 20. veka i svakako najznačajniji fizičar tog vremena Albert Ajnštajn dobio je Nobelovu nagradu. Njegov rad išao je mnogo ispred vremena i nije nailazio u potpunosti na razumevanje i shvatanje velikog dela naučne populacije tada.

Pored značajnog naučnog doprinosa, upakovanog u atraktivne digitalne forme, danas čitamo i veliki broj njegovih mudrosti o životu. Jedna takva mudrost, doduše napisana rukom na parčetu papira, autentično, Ajnštajnovom rukom, pre nekoliko godina prodata je na aukciji u Jerusalimu za veliki novac. Milion i trista hiljada dolara. Poruka je glasila: "Miran i skroman život donosi više sreće od stalne potrage za uspehom u kombinaciji sa stalnim nemirom.“

Čovek stalno nešto traži, neprestano nečem teži, i kada je predmet težnje ostvaren prebacuje se na nešto novo. S jedne strane ova pojava je u redu, deluje motivišuće do nekog trenutka, dok je s druge neprestani stres usled traganja za srećom kontraproduktivan za zdravlje i sve šta ide uz to. Kažu da je život ono što nam se dešava dok čekamo da dođemo do nečega. Sreća takođe. Uživati u procesu, ne u cilju, čini se kao suština.

Univerzalni pojam sreće ne postoji. Sreća je subjektivna stvar. Moja sreća nije jednaka tvojoj sreći. Jurcanje za idealima sreće, posebno danas kada su nam nametnuti lažni, nerealni idoli na raznim poljima kojima smo obasuti posredstvom digitalnih i drugih medija, dovodi do depresije i ne baš velike sreće. Prihvatiti sebe i situacije u kojima se nalazimo korak je koji treba napraviti.  

Ono što jeste univerzalno jeste da u našem telu postoji buket od serotonina, dopamina, endorfina, oksitocina koji popularno nazivamo "hormonom sreće“. Nauka se pozabavila da nam objasni i šta koji radi, te da je, ukoliko je njihovo lučenje zadovoljavajuće i na potrebnom nivou, veselije i zahvalnije prihvatanje gore pomenute realnosti neminovno.

Upravo ćemo sreću tj. "hormon sreće“ stimulisati redovnim vežbanjem. Odabirom načina vežbanja u kom ćete uživati, koje nije stresno, a gde ćete se osloboditi frustracija, stresa i lagano vremenom od hroničnog umora.  

Vežbajte, budite redovni. Sreća je ipak u malim stvarima.

Piše: Sanja Petrović

Sertifikovani internacionalni Hatha joga instruktor / Sportski instruktor

www.sanjapetrovic.com

Instagram: @sanja_petrovic_yoga

Facebook: @sanjapetrovicyoga

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Joga ili ćevapi?
joga, meditacija, meditiranje

Kako uložiti u zaposlene

06.03.2022. 13:40

Joga ili ćevapi?

Neće biti nikakvo iznenađenje ako kažemo da je osmočasovno svakodnevno sedenje veoma loše za zdravlje. Ali je iznenađujuće da firme i kompanije u Srbiji mahom ne vode računa o toj činjenici i na zaposlene gledaju kao na potrošnu robu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve