Zdravlje
21.02.2022. 17:25
R.E/Healthline

Borba sa mislima

Kako sprečiti napad panike? Evo nekoliko saveta...

napad panike 20. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Panični napadi i anksioznost utiču na svakodnevni život i otežavaju ga. Stres i briga mogu biti najčešći uzroci ove neprijatne situacije, a mali je broj onih koji se mogu pohvaliti da se nikada nisu našli u njoj. Evo nekoliko saveta kako da se izborite sa svojim mislima i sprečite napad panike...

1.   Potražite savet stručnjaka

Kognitivno-bihejvioralna terapija može vam pomoći da promenite način na koji vidite izazovne i stresne situacije, koje su najčešći uzroci paničnih napada. Saveti stručnjaka pomažu u pronalasku novih pristupa izazovima. Kognitivno- bihejvioralna terapija može biti pojedinačna ili grupna, a dužina trajanja zavisi od težine problema. Bazirana je na tome što terapeut prvo izaziva panični napad kod pacijenta kako bi uočio koji je njegov glavni uzrok, a onda pomaže da što lakše prođe kroz sve to.

 2. Upotreba benzodiazepina

Benzodiazepini najčešće pomažu samo u početku, odnosno kada se pojave prvi simptomi napada panike. Međutim, oni ne mogu iskoreniti ovaj problem. Nekada se desi da osoba postane zavisnik, i zbog toga ih lekari preporučuju samo kao kratkotrajnu upotrebu tokom krize, piše Healthline

Da bi dobili neki od ovih lekova, na primer Ksanaks, morate imati recept. To znači da vam se pre toga mora uspostaviti dijagnoza paničnog poremećaja.

3. Pravilno disanje

U nekoliko stručnih studija dokazano je da je, tokom napada panike, najbitnije pravilno disanje. Duboki uzdisaji mogu smanjiti simptome napada i umiriti organizam.

Bitno je da se usredsredite na duboko disanje i uzdisanje kroz usta. Udahnite brojeći do četiri, zadržite sekundu, a zatim izdahnite brojeći do četiri.

Jedna od studija, koja je objavljena 2017. godine,  uključivala je duboko i dijafragmalno disanje kao glavnu terapiju. Učestvovalo je 40 ljudi, a nakon 20 terapija svi su primetili poboljšanje u nivou pažnje. Krvne analize pokazale su niži nivo kortizola, što ukazuje na značajno manji nivo stresa.

Duboko disanje može smanjiti i simptome anksioznosti kao što su uzbuđenje, depresija i bes. 

4. Ponavljajte u sebi da je sve to privremeno

Napad panike uglavnom nastaje kada osoba ne zna šta joj se događa sa telom. Umesto da pomislite da imate srčani udar, setite se da je sve ovo privremeno. Recite sebi da će brzo proći i da ste dobro.

Nije lako izbeći okidače za napad panike, ali ako znate šta ga pokreće, lakše ćete ga prebroditi.

5. Zatvorite oči

Nekada se dogodi da okidač za napad panike bude vaše okruženje. Ukoliko se nalazite u velikoj gužvi ili ako je oko vas buka, samo zatvorite oči. To može blokirati sve dodatne stimulanse i lakše ćete se fokusirati na disanje.

6. "Vežbanje svesnosti"

Napadi panike mogu izazvati osećaj odvojenosti od stvarnosti, a pravi lek za to je "vežbanje svesnosti“. Kako? Na primer, zabijajte stopalo u zemlju, kako biste se podsetili gde ste. Ovi specifični osećaji mogu vas vratiti u stvarnost i pružaju vam nešto objektivno na šta se možete fokusirati.

7. Skrenite svoje misli

Mnogi stručnjaci smatraju da je korisno pronaći nešto što će vam odvući pažnju tokom napada panike. Na primer, ukoliko ste na ulici kada vam se ovo dogodi, uzmite pertle u ruke. Vezujte ih sve dok se u potpunosti ne fokusirate samo na to. Pronađite sebi objekat i u glavi zabeležavajte sve što je u vezi sa njim. Boju, šare, oblike... Usresredite se na to i simptomi panike mogu nestati.

8. Zamislite svoje "srećno" mesto

Ova tehnika slična je prethodnoj. Zamislite mesto koje vas opušta i razmišljajte o tome što je više moguće. Zamislite sebe na plaži kako zabijate noge u topli pesak i osluškujete talase mora. Vaše "sigurno" mesto trebalo bi da bude tiho, mirno i opuštajuće.

9. Radite lakše vežbe

Redovno vežbanje ne održava zdravim samo telo, već i psihu. U mnogim slučajevima ljudi "izbacuju“ stres kroz trening.

Neke od stručnih studija ukazuju na to da vežbanje od 20 minuta, tri puta nedeljno, može pomoći u smanjenju anksioznosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve