Zdravlje
02.07.2022. 13:05
R. E. / WebMD

Stručnjaci zabrinuti

Majmunske boginje prolaze kroz "brzu evoluciju"

svrab, boginje
Izvor: Shutterstock

Virus majmunskih boginja u poslednje vreme prolazi kroz "ubrzanu evoluciju", što iznenađuje naučnike, ali možda objašnjava trenutni rast broja zaraženih širom sveta, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine.

Majmunske boginje su virusna bolest iz iste porodice kao i male boginje, ali obično nisu tako ozbiljne. Naučnici ga znaju od 1958. godine, kada je otkriven u laboratorijskim majmunima koji se koriste za istraživanje. Najčešći je u Centralnoj i Zapadnoj Africi.

Ali u maju ove godine počeli su da stižu izveštaji o izbijanju virusa u drugim delovima sveta. Do početka juna u SAD-u je potvrđeno 35 slučajeva, a do 27. juna širom sveta prijavljeno je više od 4.000 slučajeva, uglavnom u Evropi i Severnoj Americi.

Nacionalni institut za zdravlje Portugala proučavao je soj koji stoji iza trenutne epidemije. Otkrili su da je vrlo sličan soju koji je izazvao epidemiju Nigeriji 2018, a zatim mutirao 50 puta. Nastavio je da se razvija tokom trenutne epidemije i razvio još 15 varijacija.

"Ovaj izveštaj podržava prevladavajuću hipotezu o trenutnoj epidemiji: izolovani uvezeni slučaj pojačan jednim ili više slučajeva super širenja", rekao je dr Hju Edler, sa Odeljenja za kliničke nauke iz Liverpulove škole tropske medicine.
 

"Autori studije opisuju neočekivano veliki broj mutacija u virusu, ali njihovi efekti na težinu bolesti ili prenos nisu jasni", rekao je on.

"Nismo identifikovali nikakve promene u težini kliničke bolesti kod pacijenata dijagnostikovanih tokom trenutne epidemije."
 

Ne postoji specifičan tretman za majmunske boginje i obično nestaje za 2-4 nedelje, a retko ima smrtni ishod.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majmunske boginje - ukida se podela na endemske i neendemske zemlje
patolog, doktor, laboratorija

SZO

18.06.2022. 18:54

Majmunske boginje - ukida se podela na endemske i neendemske zemlje

Svetska zdravstvena organizacija ukinula je, u svojim statistikama o majmunskim boginjama, podelu na endemske i neendemske zemlje, da bi bolje "ujedinila" odgovor na virus.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve