Zdravlje
11.12.2023. 17:35
Beta

Najava ministarke

Kreće obnova porodilišta po Srbiji

1
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je država planirala da naredne godine izdvoji sredstva za obnovu porodilišta u Nišu i pet drugih gradova u Srbiji koja su u lošem stanju.

"Nadamo se da ćemo za tu namenu dobiti sredstva od Ministarstva finansija... Imamo ideju i verovatno će krenuti radovi sledeće godine. Moramo napraviti projekat. Postoji ideja da se porodilišta, kada krene rekonstrukcija potpuno presele na druga mesta. Zaista su u lošem stanju i to moramo prvo obnoviti", izjavila je ministarka Grujičić prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Ona je kazala da je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu obišla još neke zgrade i videla da su dosta "islužene".

Dodala je da se radi o zgradama koje su građene po standardima iz 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, a u koje godinama ništa nije ulagano, niti su adekvatno održavane.

"Moramo da razmišljamo kako da ove stare zgrade u Nišu zapravo zamenimo jednom savremenom zgradom koja će biti pored novog Kliničkog centra. Onkologija, pedijatrija, fizijatrija i porodilište možda zaista treba da dobiju jednu potpuno novu zgradu. Međutim, to je jako dug proces. Moramo prvo završiti ono što je planirano", izjavila je Grujićić.

Prema njenim rečima, razvija se projekat četiri klinička centra u Srbiji.

"U ovom trenutku počinju radovi na prvoj A fazi Kliničkog centra u Beogradu. Završava se sledeće godine Klinički centar Vojvodine i kreće se u B fazu Kliničkog centra u Beogradu, koji je najveći u Srbiji. Sledi izgradnja i novog Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije", izjavila je Grujićić.

Ona je kazala da će nova zgrada Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, u koju bi prešle sve klinike, biti izgrađena "ako ne za 10-15, onda za 20 godina".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istorijski zahvat srpskih kardiologa: Ugradili dve srčane pumpe jednom pacijentu
Hirurgija, operacija

Klinički centar Srbije

30.11.2023. 11:05

Istorijski zahvat srpskih kardiologa: Ugradili dve srčane pumpe jednom pacijentu

Na Klinici za kardiohirugiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) u Beogradu prvi put u Srbiji urađena je operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta, i za levo i za desno srce (LVAD+RVAD).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve