Zdravlje
26.09.2022. 14:25
R. E.

Saveti

Rešite se nesanice uz pomoć ove vežbe disanja

Disanje
Izvor: Shutterstock

Ko se bar jednom prevrtao po krevetu i bezuspešno pokušavao da utone u san, zna koliko je teško fukcionisati sledećeg dana. Loša koncentracija, glavobolja i druge tegobe u velikoj meri ometaju svakodnevne aktivnosti i utiču na produktivnost na radu.

Ukoliko se borite sa nesanicom, pre nego što posegnete za lekovima, mogli biste da isprobate tehniku disanja 4-7-8.

Ovaj način uspavljivanja je popularizovao dr Endrju Vajl, osnivač Centra za integrativnu medicinu na Univerzitetu u Arizoni, a zasniva se na pranajami, tehnici fokusiranja na disanje, koja se još naziva "joga disanje".

"Stres je često uzrok nesanice, a vežbe disanja, kao što je metoda 4-7-8 pomažu da se opustite, što je upravo ono što vam je potrebno pre odlaska u krevet", kaže dr Rebeka Robins, koja se bavi poremećajima sna.
 

Postupak tehnike 4-7-8 je sledeći: Stavite vrh jezika iza gornjih prednjih zuba i držite ga na tom mestu tokom cele vežbe. Udahnite kroz nos brojeći do četiri, a zatim zadržite dah dok izbrojite do sedam. Na kraju izdahnite kroz usta brojeći do osam.

Sve ovo ponovite tri puta.

Ova vežba funkcioniše kao prirodan način da umirite nervni sistem. Stručnjaci smatraju da ovaj način disanja aktivira parasimpatički nervni sistem, koji je odgovoran za odmaranje i varenje hrane.

"Tehnike kontrolisanja daha pomažu da se umirite i oslobodite stresa, što je veoma važno kada pokušavate da zaspite. Ponavljanjem ciklusa disanja 4-7-8, na neki način, radite autohipnozu i pomažete telu da se opusti i brže utone u san", kaže dr Keli Voters za WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jednostavna vežba disanja za bolju kondiciju
vežbanje

IMST

11.04.2022. 06:30

Jednostavna vežba disanja za bolju kondiciju

Kada vežbate možda zanemarujete jednu mišićnu grupu -onu koje vam pomaže da pravilno dišete i zbog toga se osećate kao da nemate dovoljno kondicije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
15.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve