Zdravlje
31.12.2021. 23:05
Tanjug

Nova studija

Sinovak vakcina slabije deluje na omikron

Sinovak vakcina
Izvor: Shutterstock

Sinovak vakcina protiv kovida-19 ima niži imuni odgovor protiv omikrona u poređenju sa drugim sojevima, pokazala je studija sprovedena na 101 učesnika u Dominikanskoj republici.

Studiju su sproveli istraživači sa Univerziteta Jejl, Ministarstva zdravlja Dominikanske Republike i drugih institucija, prenosi Rojters.

Protokol sa dve doze Sinovak, zajedno sa Fajzerom, proizveo je odgovor antitela sličan onom sa dve doze mRNK vakcine, navedeno je u tom istraživanju.

Nivoi antitela protiv omikrona bili su 6,3 puta niži u poređenju sa starijim varijantama virusa i 2,7 puta niži u poređenju sa efikasnošću protv delta soja.

Jedan od autora studije Akiko Ivasaki napisao je na Tviteru da će primaocima Sinovak vačine "Koronavak" možda trebati dve dodatne doze za postizanje zaštitnog nivoa koji je potreban protiv omikrona.

Studija iz Hongkonga prošle nedelje je pokazala da čak tri doze vakcine Sinovak nisu proizvele dovoljan odgovor antitela protiv omikrona i da je morao da bude pojačan Fajzer-Biontek vakcinom da bi se postigao "zaštitni nivo“, navodi Rojters.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eksperti o tome koliko dve doze Fajzera štite od omikrona
Fajzer

Novi podaci

13.12.2021. 23:05

Eksperti o tome koliko dve doze Fajzera štite od omikrona

Dve antikovid vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije ili smrti izazvane korona sojem omikron do 84 odsto, dok buster doza dvostruko smanjuje šansu da se neko uopšte i razboli od kovida, prema zvaničnim procenama iz Velike Britanije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve