Zdravlje
30.12.2021. 13:53
Promo

Aparat FeNO+

Važna vest za osobe koje boluju od astme

Astma
Izvor: Shutterstock

Farmaceutska kompanija AstraZeneca donirala je Klinici za pulmologiju KCS aparat za FeNO+, koji se koristi za merenje koncentracije azot-oksida (NO) u izdahnutom vazduhu, što predstavlja dijagnostičku proceduru za procenu pacijenata sa teškom astmom.

Untitled.png
Izvor: Promo

Aparat je isporučen Klinici za pulmologiju krajem prošle godine, a od tada  je mnogim pacijentima sa teškom astmom utvrđena precizna dijagnoza, stepen kontrole i težina astme, te i preporučena adekvatna terapija.

“Kad je reč o teškoj astmi, simptomi su slični kao u lakoj i umerenoj astmi, s tim što su intenzivniji i češći, mogu biti životno ugrožavajući, astma se ne može držati pod kontrolom uobičajenom inhlatornom terapijom i u mnogo većoj meri utiče na kvalitet života pacijenta i njegove porodice.

Procene su da u Srbiji čak 4.000 ljudi boluje od teške astme, dok svega njih oko 140 trenutno prima inovativnu biološku terapiju, koja zaista pokazuje impresivne rezultate. Na Klinici za pulmologiju KCS otvorena je ambulanta za tešku astmu, kroz koju se leče upravo ovi pacijenti. Iskoristio bih priliku da se zahvalim kompaniji AstraZeneca, koja je donacijom aparata za FeNO+ umnogome olakšala dijganostičku proceduru ovih pacijenata.

Apelovao bih na kolege lekare da pacijente za koje posumnjaju da boluju od teške astme, upute u referentne centre za tešku astmu, kako bi im bile omogućene dodatne dijagnostičke procedure kao i adekvatan tretman i terapija, koja se razlikuje od one kojom se tretiraju lakši oblici astme. Teška astma je još uvek nedovoljno prepoznata, kako među lekarima, tako i među pacijentima, a aparat za FeNO+ može da nam pomogne u postavljanju precizne dijagnoze”, istakao je direktor Klinike za pulmologiju KCS, Ass. dr Mihailo Stjepanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pomozite osobama koje imaju leukemiju, jednostavno je
krv

Spasite nekome život

20.12.2021. 19:05

Pomozite osobama koje imaju leukemiju, jednostavno je

Udruženje za borbu protiv akutnih leukemija "Leuka", u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, USAID-om i Balkanskim fondom za demokratiju, organizuje humanitarnu akciju prikupljanja trombocita za pacijente obolele od leukemije.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve