Zdravlje
24.07.2023. 08:00
R.E. / Healthline

Opuštanje

Vežba disanja koja smanjuje stres i pomaže da lakše zaspimo

Disanje
Izvor: Shutterstock

Vežba disanja 4-7-8 je tehnika disanja koji je razvio dr Endrju Vejl. Zasnovana je na drevnoj tehnici zvanoj pranajama, koja može pomoći u regulisanju disanja i umanjivanju stresa.

Tehnike disanja su dizajnirane da dovedu telo u stanje duboke relaksacije. Specifični obrasci koji uključuju zadržavanje daha tokom određenog vremenskog perioda omogućavaju vašem telu da dopuni zalihe kiseonika. Tehnike poput "4-7-8" mogu vašim organima i tkivima pomoći da dobijaju adekvatne količine kiseonika, nakon čega ćete se lakše opustuti i zaspati.

Tehnika 4-7-8 prisiljava um i telo da se usredsrede na regulisanje daha, umesto da se u mislima iznova ponavljaju brige, koje vam ne daju da zaspite noću. Zagovornici ove tehnike tvrde da može da umiri brz rad srca i momentalno smiri nervozu. Dr Vejl ga je čak opisao kao "prirodni lek za smirenje nervnog sistema".

Vremenom i uz ponavljanje vežbe, oni koji je praktikuju tvrde da ova vežba postaje sve efektivnija. Kako kažu, na samom početku rezultati nisu toliko očigledni, čak se može javiti i blag osećaj vrtoglavice pri prvom pokušaju.

Vežba disanja koja se praktikuje najmanje dva puta dnevno može doneti veće rezultate za neke ljude nego za one koji to praktikuju samo jednom.

Evo kako da praktikujete ovu vežbu:

Pronađite mesto da udobno sednete ili legnete. Budite sigurni da vam je dobro držanje, posebno kada počinjete sa vežbom. Ako koristite tehniku da zaspite, najbolje je da legnete.

Pripremite se za vežbu tako što ćete vrh jezika nasloniti na nepce, odmah iza gornjih prednjih zuba. Moraćete da držite jezik na mestu tokom vežbe, a biće potrebno malo vežbe da jezik ostane na mestu tokom izdisaja.

Sledeće korake treba uraditi u ciklusu jednog daha:

1. Usne su blago razdvojene. Prilikom izdisaja napravite zviždajući zvuk, potpuno izdišući kroz usta.

2. Zatvorite usne, tiho udišući kroz nos dok u glavi brojite do četiri.

3. Zadržite dah na sedam sekundi.

4. Na kraju, izdisaj treba da bude šištav, kroz blago otvorena usta i traje osam sekundi

Period od sedam sekundi kada držite dah je ključan u ovoj vežbi. Preporučuje se da u početku ponovite ovaj ciklus četiri puta, dok se telo ne navikne na ritam disanja. Kasnije, kada se naviknete, možete postepeno napredovati do osam ciklusa vežbe, piše Healthline.

Ovu tehniku disanja ne treba praktikovati u okruženju gde niste spremni da se potpuno opustite. Iako ne mora nužno da se koristi za uspavljivanje, ipak može dovesti u stanje duboke relaksacije. Važno je da ne morate biti potpuno budni i svesni odmah nakon završene vežbe, već ostavite neko vreme nakon vežbe za opuštanje, kako bi se njen efekat najbolje pokazao.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko rano rani... ima manji rizik od depresije
Buđenje, odmor, spavanje, san

Novo istraživanje

11.07.2023. 05:30

Ko rano rani... ima manji rizik od depresije

Većina ljudi se identifikuje ili kao ranoranilac ili kao "noćna ptica", u zavisnosti od toga koliko spavaju i kada su najproduktivniji. Iako genetika ima uticaj na to kada spavamo i kada se budimo, taj hronotip se može promeniti.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve