Život
12.08.2022. 16:45
Beta

Zanimljivo

Kako buka utiče na izbor partnera kod životinja

žabe, žaba
Izvor: Shutterstock

Kineski istraživači su otkrili da buka utiče na izbor partnera na osnovu vizuelnih informacija kod životinja preko unakrsnih senzornih interferencija, objavio je Institut za biologiju u Čengduu pri kineskoj Akademiji nauka, prenosi Sinhua.

Komunikaciju životinja često ometa mešanje buke, dok se malo zna o njenom unakrsnom modalnom efektu i tome kako životinje teže unimodalnim i multimodalnim znakovima udvaranja u bučnim sredinama.

Koristeći žabe na drvetu kao eksperimentalne objekte, istraživači sa instituta su predstavili unimodalne signale (zvuk ili glas) i multimodalne signale (zvuk i glas) ženkama žaba koristeći audio ili video reprodukciju kako bi testirali sposobnost ženki žaba da obrađuju zvuk i vizuelne informacije u prisustvu i odsustvu buke.

Rezultati su pokazali da su ženke žaba bile u stanju da precizno odaberu atraktivnije unimodalne ili multimodalne signale kada se nije puštala buka, dok je njihova preferencija nestala ili se čak preokrenula kada je buka puštena, navodi se u radu objavljenom u časopisu "Zagađenje životne sredine".

Studija je takođe pokazala da na unakrsne uticaje buke u životnoj sredini u određenoj meri utiče i to da li opseg buke odgovara opsegu osetljivosti sluha ženke i težini razlikovanja zadataka.

Pored toga, istraživači su takođe otkrili da je buka u životnoj sredini značajno promenila vreme koje je ženkama žaba bilo potrebno da izaberu partnera.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kažu da je ovo najslađa životinja na svetu
Pika

Pika

07.11.2021. 19:05

Kažu da je ovo najslađa životinja na svetu

Pika je vrsta životinje u koje spadaju i zečevi. Živi u Kini, ali je ima i u Kanadi i Americi, i pred izumiranjem je, pa su je entuzijasti koji se bore za njen spas proglasili najslađom životinjom na svetu, kako bi podigli svest o važnosti očuvanja ove vrste.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve