Život
28.03.2023. 02:15
Beta

Neizvesno je

Kako globalno zagrevanje utiče na funkciju močvara

močvara
Izvor: Shutterstock

Kineski naučnici nedavno su došli do zaključka da će se, ako globalna temperatura poraste za 1,5 do 2 stepena Celzijusa, funkcija močvara, kao rezervoara za upijanje gasova staklene bašte, smanjiti za više od polovine.

Močvare imaju veliki potencijal za ublažavanje klimatskih promena zbog velikih zaliha ugljenika. Međutim, da li će i gde močvare delovati kao rezervoar za upijanje ili kao izvor gasova staklene bašte u uslovima zagrevanja – neizvesno je.

Kako prenosi Sinhua, istraživači sa Instituta za atmosfersku fiziku pri Kineskoj akademiji nauka integrisali su podatke iz simulacija zagrevanja sprovedenih na 167 nezavisnih prirodnih močvara između 1990. i 2022. Oni su proučavali reakciju neto razmene tri gasa staklene bašte na zagrevanje.

Studija, objavljena u časopisu Nature Climate Change, pokazuje da će, ako globalna temperatura poraste za 1,5 do 2 stepena Celzijusa, funkcija močvara kao upijača gasova staklene bašte oslabiti za oko 57 procenata, a njihova uloga u ublažavanju klimatskih promena uveliko oslabiti. 

U močvarama u kojima dominiraju biljke kao što su grmlje i trava, zagrevanje je povećalo upijanje ugljen-dioksida. Međutim, u močvarama u kojima dominiraju mahovine, lišajevi i druge skrivene biljke, zagrevanje je povećalo emisiju ugljen-dioksida.

Zagrevanje je takođe povećalo neto emisiju metana i azotnog oksida u močvarama, bez obzira na dominantne biljke, pokazala je studija.

"Pariski sporazum ima za cilj da zadrži globalno zagrevanje na manje od dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa i teži donjoj granici od 1,5 stepena Celzijusa. U tom kontekstu, naša studija o promeni močvarnih staništa kao upijača gasova staklene bašte pomoći će boljem suočavanju sa globalnim klimatskim promenama", rekao je Sju Sijan, jedan od istraživača.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Doživeli smo petu najtopliju godinu u istoriji merenja
Visoka temperatura

Ta 2022. godina...

15.01.2023. 20:05

Doživeli smo petu najtopliju godinu u istoriji merenja

Globalno gledano, protekla godina, 2022, bila je peta najtoplija u istoriji merenja, saopštila je Služba za klimatske promene Kopernikus. Najtoplije godine do sada bile su, redom, 2016, 2020, 2019. i 2017. praćene godinom za nama.

Close
Vremenska prognoza
few clouds
24°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve