Život
03.08.2022. 21:45
R.E.

Istraživanje

Koje "komšije" mladi u Srbiji vole, kome daju "keca"...

Internet
Izvor: Shutterstock

Mladi u Srbiji najpozitivniji stav imaju prema pripadnicima crnogorske i makedonske nacionalnosti, dok najnegativniji imaju prema albanskoj, pokazao je ovogodišnji Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih, saopštila je Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Na skali od jedan do četiri, s tim da ocena jedan znači "sa njima smo uvek imali bliske i prijateljske odnose", dva – "građanin kao i svi drugi", tri - "ne smetaju mi, ali ne bih se družio s njima", a četiri - "ne volim ih"- Crnogorci su dobili ukupnu ocenu 1,68.

U grupu prijateljskih nacionalnosti na teritoriji Srbije i u okruženju, mladi su svrstali i Makedonce (1,75), Bošnjake (1,82), Madjare (1,94) i Rumune (1,95).

Ocenu da su "građani kao i svaki drugi" od mladih su dobili Hrvati sa ocenom 2,04 i Bugari sa 2,09, dok su najlošije ocenjeni Albanci.

Ocena 2,52 ipak govori da ni oni nisu u kategoriji da se mladi ne bi sa njima družili, a naroda kojih mladi "ne vole" prema ovom istraživanju nama u okruženju.

Kompletan izveštaj KOMS će objaviti na Dan mladih 12. avgusta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od drogiranja do samoubistva: Šta gledaju mladi na internetu
Internet

Srbija

04.06.2022. 15:20

Od drogiranja do samoubistva: Šta gledaju mladi na internetu

Istraživanje Unicefa, rađeno pre pandemije, pokazuje da skoro 90 odsto dece od devet do 17 godina u Srbiji koristi internet svakodnevno. Više od 60 odsto najmlađih svakodnevno pristupa internetu sa svog telefona. I skoro svi stariji učenici rade to isto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve