Život
21.03.2023. 23:15
Dragan Vesić

Kolumna

Dragan Vesić: Divlja gradnja i egipatske piramide

piramida, vanzemaljci
Izvor: Shutterstock / Elena11

Ekspanzija divlje gradnje počela je devedesetih godina dvadesetog veka u vreme sankcija. Možda su neimari mislili da će sankcije trajati do kraja vremena, ali nisu. Đavo je došao po svoje u vidu EU.

Neki tvrde da su egipatske piramide gradili vanzemaljci jer, u ono vreme, jedno 3000 godina pre n. e., nije bilo moguće izgraditi ih sa savršenom geometrijskom preciznošću. To im je argument.

Recimo da ih jesu gradili, ali za ovu priču nije bitna geometrija i proporcija, nego što je vanzemaljce bilo baš briga za divlju gradnju. Nepoznavanje zakona ljude ne abolira od odgovornosti, ali vanzemaljce verovatno abolira jer su iz druge galaksije. Stvari su jasne – nevini su.

Ali, ako biste pitali pravnike, samo bi zakomplikovali stvari jer bi mišljenja bila podeljena: sve što izmiče logici pravničkog uma njih zbunjuje pa bi usledila nebulozna objašnjenja. Jedni bi rekli da nemaju pojma šta s piramidama, pošto zakon ne zna za termin vanzemaljac, dok bi drugi rekli da su vanzemaljci odgovorni, jedino što ne mogu da ih nađu pa bi ganjali NN lica u svemiru radi legalizacije bespravno izgrađenih piramida.

Sva sreća pa piramide nisu građene u Srbiji jer bismo mi još više zakomplikovali stvari pa bismo piramide legalizovali, odnosno ozakonili, bez obzira na to što ne bismo dobili potrebnu dokumentaciju od vanzemaljaca. Ako podležu starom zakonu (legalizacija), upisali bismo ih u katastar nepokretnosti, a prethodno izdali građevinsku i upotrebnu dozvolu; ako primenimo novi (ozakonjenje), ne bismo legalizovali piramide, ali bi se stekli uslovi za legalizaciju: slično, samo malo drugačije.

Činjenica je da u Srbiji vlada urbanistički haos, a da je jedan od uslova za ulazak u EU urbanistički sklad. Problem je što zakoni o divljoj gradnji, od dvehiljadite naovamo, ne predviđaju sklad, nego legalizaciju haosa: umesto da ruše ono što je nezakonito izgrađeno, jer ne postoji drugi način, godinama unazad bezuspešno se pokušava da se legalizuje divlja gradnja, odnosno krivično delo.

Nijedan zakon ne predviđa legalizaciju krivičnih dela osim seta urbanističkih zakona o divljoj gradnji: zamislite da legalizuju ubistvo, pljačku, silovanje... Mešam "babe i žabe“? Držim se pravnih načela kao "pijan plota“? Ne, nego ukazujem na dvostruke kriterijume (ne znam šta mi je sa slovenskom antitezom?).

Nismo legalizovali nijedno krivično delo, osim divlje gradnje, ali jesmo potencijalno krivično delo po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici – pošto smo vidoviti, kao i neoliberalni svet, sankcionišemo ljude koji nisu počinili nikakav zločin, ali se pretpostavlja da ga mogu izvršiti u budućnosti. Reč je o "mogućem nasilniku“, a za tu sintagmu, kako kaže jedan psihijatar, trebalo bi odrediti šifru (f dijagnozu).

Devedesetih godina prošlog veka gradio je ko je imao pare i moć i gradio je gde je hteo i šta je hteo. Šta je radila nekorumpirana građevinska inspekcija – niko ne zna. Možda nije primetila onolike nebodere, a pored njih objekte nalik na space shuttle i vikendice: verovatno se gradilo noću, a bilo oblačno i mračno, nigde zvezda da osvetle, pa nisu primetili. Građevinska mafija nam je nepoznanica, ali divlja gradnja nije. Zvuči čudno, ali čuda – kako je davno primetio Domanović – u Srbiji nisu čuda.

Dva miliona nelegalno podignutih objekata čeka legalizaciju odnosno ozakonjenje, po novom zakonu, što je, rekosmo, slično, ali nije isto.

Neki nelegalni objekti ušli su u proces ozakonjenja, a koliko, ne zna niko. Ne zna se ni kad će biti legalizovani, ako budu.

I da budu, EU to neće progutati jer ne možete uskladiti nesklad. Možete samo da ga srušite. To je jedini način. Ali, ko da sruši kad to mnogo košta i velike pare su u igri. Komplikovano je. Bilo bi jednostavno da se divlja gradnja sprečila u startu. Međutim nije, i šta sad? Čini se da niko ne zna.

Dakle, ekspanzija divlje gradnje počela je devedesetih godina dvadesetog veka u vreme sankcija. Možda su neimari mislili da će sankcije trajati do kraja vremena, ali nisu. Đavo je došao po svoje u vidu EU.

Ljudi od struke kažu da je u vreme Jugoslavije kontrola bila striktnija, inspekcija radila svoj posao i da su se propisi više poštovali. Posle je očigledno bilo manje striktno.

Divlja gradnja jeste apsurdna, a urbanistički zakoni su još apsurdniji.

Preostaje nam jedino da pitamo stare Egipćane kako su oni rešili problem s nelegalnim piramidama ako su ih gradili vanzemaljci.

Ali, kako da ih pitamo kad su mrtvi?

Ne vanzemaljci, nego stari Egipćani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dragan Vesić: Apstinencija u Srba
izbori, glasanje

Kolumna

28.02.2023. 23:05

Dragan Vesić: Apstinencija u Srba

Ne mislim na seksualnu, nego na političku apstinenciju koja je kod nas prilično velika.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve