Život
28.01.2023. 04:05
R. E.

"Te životinje pate"

Kuca nije modni detalj: Holandija zabranjuje "dizajnirane" vrste pasa

pas
Izvor: Shutterstock

Posedovanje "dizajniranih" vrsta pasa, poput onih sa ravnim njuškama ili savijenim ušima, uskoro bi moglo da bude zabranjeno u Holandiji.

"Zagorčavamo život nevinim životinjama, samo zbog toga što izgledaju 'lepo' i 'slatko'", rekao je Pijet Adema, holandski ministar za kulturu, prirodu i kvalitet hrane.

"Danas pravimo veliki korak ka tome da Holandija postane zemlja u kojoj ni jedan kućni ljubimac ne mora da pati", dodao je Adema.

Ministar je rekao da želi da zabrani posedovanje "dizajniranih" vrsta, kao i korišćenje njihovih slika u reklamnim kampanjama i na društvenim mrežama.

Uzgajanje ovakvih vrsta pasa je zabranjeno u Holandiji od 2014. godine, a vlasti sada žele da zaustave i uvoz i trgovinu ovim životinjama.

Kućni ljubimci koji su posebno uzgajani tako da imaju ravnu njušku ili specifične uši su veoma popularni poslednjih godina, delimično zbog toga što ih kupuju influenseri i slavne ličnosti.

Možda izgledaju "slatko", ali često imaju zdravstvene probleme zbog svog izgleda.

Rase pasa koje imaju kratku njušku, kao što su kavalirski španijel kralja Čarlsa ili francuski buldog, imaju problema sa disanjem.

Za ove vrste pasa, koje još nazivaju i brahikefalne, je utvrđeno da su manje zdrave od drugih rasa, putem studije britanskog Kraljevskog veterinarskog društva iz 2020. godine.

To istraživanje je pokazalo da ovi psi češće oboljevaju i od poremećaja kao što je ulceracija rožnjače, veoma bolna bolest očiju.

Adema je rekao da će se novi zakoni odnositi na listu zabranjenih karakteristika za koje je dokazano da izazivaju mučenje i patnju. Ova lista bi mogla da se proširi, ako nova istraživanja otkriju druge štetne karakteristike.

"Psi koji imaju devijantni oblik lobanje mogu patiti od trajne glavobolje, a mačke sa savijenim ušima imaju deformisanu hrskavicu, što im može izazvati mnogo bola", rekao je on u pismu holandskom parlamentu.
 

Ukoliko ova zabrana bude stupila na snagu, postojaće prelazni period, tokom kojeg će vlasnicima "dizajniranih" ljubimaca biti dozvoljeno da ih zadrže do kraja njihovog životnog veka, piše "Euronews Green".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako psi utiču na naše zdravlje
pas, knjiga, čitanje

Japanska studija

24.02.2022. 18:05

Kako psi utiču na naše zdravlje

Svi smo čuli za izreku da je pas čovekov najbolji prijatelj, a jedna japanska studija je pokazala da se to pogotovo odnosi na stariju populaciju. Pročitajte na koji način kuce pomažu bakama i dekama da ostanu vitalni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve