Život
19.06.2022. 07:30
R.E

Srećan rođendan!

Lenji mačak puni 44 godine

rođendanska torta
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan 1978. godine, objavljen je prvi strip u kome je narandžasti lenji mačor Garfild glavni lik. Ovaj junak je brzo postao miljenik dece i odraslih širom sveta.

Kreator ovog stripa je Džim Dejvis, a lik Garfilda je inspirisan mačkama uz koje je Dejvis odrastao.

Mačor je ime dobio po Džimovom dedi, koga je autor opisao kao "velikog džangrizavog starca".

Uz Garfilda u stripu se pojavljuje i njegov vlasnik Džon Arbakl i pas Odi

Od 1976. do početka 1978. godine, strip je izlazio pod nazivom "John", i objavljivao ga jew magazin "Tajms". Međutim, kada je preimenovan u "Garfeild", doživeo je daleko veću popularnost, a mačak je postao jedan od najpoznatijih likova među tadašnjim strip junacima.

Garfild je zbog ove popularnosti postao pravi hit i u svetu marketinga. Već 1981. godine, manje od tri godine nakon lansiranja, strip se pojavio u 850 novinskih izdanja i prikupio više od 15 miliona dolara kroz brendirane proizvode. Da bi upravljao prodajom te robe, Dejvis je osnovao "Paws, Inc" (Kompanija Šapice), a već naredne godine, "Garfild" je bio u više od hiljadu publikacija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Garfield (@garfield)

"Garfield" je pokrenuo tržište robe koja generiše između 750 miliona i milijardu dolara godišnje. Strip je, takođe, iznedrio nekoliko specijalnih animiranih televizijskih programa, dve animirane televizijske serije, dva animirana filma, i tri CGI animirana igrana filma.

Sve u svemu, ovaj lenji mačor koji voli lazanje, pokorio je svet svojim vickastim avanturama i uvukao se u srca generacija ga prate.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srpsko prezime na Diznijevom crtaću! Bravo!
MegaComFilm / Promo

"Baz Svetlosni"

13.06.2022. 21:10

Srpsko prezime na Diznijevom crtaću! Bravo!

U bioskopima uskoro počinje prikazivanje sinhornizovane Dizni i Piksar animacije “Baz Svetlosni“ (Lightyear), za koju je vizuelni umetnik, ilustrator, scenograf i profesor na Fakultetu savremenih umetnostu i Beogradu, Stevan Aleksić, dizajnirao poster inspirisan crtaćem sa brojem devet, kako bi započeo odbrojavanje do početka bioskopskog prikazivanja
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve