Život
24.05.2021. 07:25
Tanjug

Ljubav u doba korone

Manje sklopljenih brakova, ali i manje razvoda

Venčanje, svadba
Izvor: Shutterstock

U 2020. godini koju je obeležila pandemija korona virusa, prema prvim rezultatima Republičkog zavoda za statistiku u Beogradu, manji je broj sklopljenih brakova, ali i razvoda u odnosu na godinu pre.

Najveći pad, posmatrano po mesecima, bio je u aprilu prošle godine kada je zabeleženo oko 200 sklopljenih brakova, dok je ranijih godina taj broj bio oko 2.000, ispričala je za Tanjug demografkinja Gordana Bjelobrk.

Dodaje da je u odnosu na 2019. godinu broj sklopljenih brakova prošle godine bio manji za 33 odsto.

"Celokupna vandredna situacija izazvana pandemijom imala je značajan uticaj na demografske tokove, pa između ostalog i na sklapanje i razvode brakova", kaže Bjelobrk.

Prema njenim rečima, za razliku od ostatka Evrope, u Srbiji je broj razvedenih brakova pao za oko 28 procenata u 2020. godini u poređenju sa prethodnom godinom, kada je taj broj imao tendenciju blagog rasta.

"Glavni razlog ovakvih statističkih podataka koji beleže pad je to što administracija nije radila nekoliko meseci, za vreme vanrednog stanja i sve je bilo u ograničenom delovanju", naglasila je.

Sada kada epidemiološke mere popuštaju, postoji mogućnost da se desi nadoknada svega što nam se nije desavalo u 2020. godini, kaže Bjelobrk i dodaje da je pozitivno iznenađena brojem novorođenih beba.

"Kovid je imao direktan uticaj na mortalitet u prethodnoj godini, ali ono što je pozitivno je činjenica da je uticao i na rađanje dece, pa u martu ove godine beležimo porast u odnosu na isti mesec prethodnih godina", zaključila je Bjelobrk.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta donosi Zakon o rodnoj ravnopravnosti
beta-svngs2pf6c.jpg

Moderan, krovni zakon

20.05.2021. 22:57

Šta donosi Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je poslanicama, ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić i svim građanima Srbije usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnostim, saopštio je kabinet potpredsednice Vlade.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve