Život
12.10.2023. 10:33
Beta - AP

Zanimljivo otkriće

Pogledajte šta je NASA donela iz svemira (VIDEO)

1
Izvor: BETA/ NASA / Erika Blumenfeld, Joseph Aebersold

NASA je novinarima pokazala fotografije i video-snimak prvih uzoraka materijala s asteroida koje je prošlog meseca donela njena svemirska sonda, što je najviše uzoraka te vrste donetih do sada na Zemlju.

Naučnici i čelnici svemirske agencije učestvovali su u predstavljanju nalaza u svemirskom centru Džonson u Hjustonu.

Gomilica drevne crne prašine i komadića doneta je s asteroida "Benu" bogatog ugljenikom, udaljenog 97 miliona kilometara od Zemlje.

NASA-in svemirski brod Oziris-Reks sakupio je uzorke kada se namerno sudario s asteroidom pre tri godine, a ka Zemlji ih poslao zatvorene u kapsuli dok je prošlog meseca preletao Zemlju.

Naučnici su očekivali materijala bar koliko stane u jednu šolju što je daleko više od onoga što je Japan pribavio iz nekoliko misija pre mnogo godina.

Međutim, još se ne zna tačna količina uzoraka koje je Oziris-Reks poslao jer tek treba da bude otvorena glavna komora za uzorke, rekli su zvaničnici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

"To ide sporo i obavlja se pedantno", rekao je glavni naučnik misije, Dante Loreta sa Univerziteta u Arizoni i objasnio da su crna prašina i čestice rasuti oko spoljne ivice komore, a to je "naučno blago" jer je to mateerijal za koji se veruje da potiče još od nastanka Sunčevog sistema.

Pored ugljenika, materijal s asteroida sadrži minerale gline koji pak sadrže - vodu, rekao je administrator NASA-je Bill Nelson i dodao da se smatra da je tako voda uopšte stigla na Zemlju.

"Minerali kao ti s Benua sleteli su na Zemlju pre četiri do 4,5 milijarde godina lime je naš svet poostao nastanjiv", rekao je on.

To je bio jedan od primarnih razloga za sedmogodišnju misiju koja je koštala milijardu dolara: da se razume kako se formirao Sunčev sistem, a posebno Zemlja. "Nema ničeg uzbudljivijeg od toga", rekao je administrator NASA-e Bill Nelson.

Još 2020. godine, Loreta i njegov tim su izgubili deo svog ulova kada se poklopac na kontejneru za uzorke zaglavio nekoliko dana pošto je svemirska letelica prikupila materijal. Usisala je toliko komada s Benua da su se kammenšići zaglavili ispod poklopca i sprečili ga da se zatvori, te je deo materijala "otplivao" u svemir.

Zato naučnici nisu imali precizno merenje onoga što se vraća. Pre sletanja sonde 24. septembra u američku pustinju Jutu procenili su da je to 250 grama, ili otprilike jedna šolja, ali koliko je u stvari, znaće kada se kontejner otvori kroz oko od dve nedelje.

Veliki deo materijala prikazanog u sredu bio je spolja, kraj poklopca, kada se zaglavio otvoren, pre no što je sve moglo da se zatvori unutar kapsule za povratak na Zemlju. Veći vidljivi komadići su manji od 2,5 santimetra.

"Već imamo obilje uzoraka u rukama, a nismo čak ni unutra"- u glavnom kontejneru za uzorke, rekao je kustos NASA za astromaterijale Frensis Mekabin.

Kada se uzorci arhiviraju, tim će podeliti čestice istraživačima širom sveta, a zadržati priličnu količinu za buduću analizu kada bude dostupna bolja tehnologija.

NASA na lansirnoj rampi na Floridi ima još jednu letelicu da juri asteroide, spremnu da poleti već ove nedelje. Njeno odredište će biti redak metalni asteroid "Psiha". Uzorci se međutim neće vratiti na Zemlju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve