Život
10.08.2022. 21:25
R. E. / Marija Atanasković

Kojekude sa Marom

"Žene su prirodno talentovane za luk i strelu" (VIDEO)

1
Izvor: Stefan Stojanović

Luk sa strelom je jedno od najstarijih oružja. Kako se pravi, ko ga danas koristi i kakvo mesto zauzima u srpskoj istoriji, saznaćemo od majstora koji ih pravi, Željka Iličića, osnivača lukarske radionice "Staro brdo" u Lapovu, sa kojim je razgovarala Marija Atanasković, u emisiji "Kojekude sa Marom".

Svako ko je bar jednom odgledao neki od filmova o Robinu Hudu, poželeo je da proba da gađa sa lukom. Zahvaljujući Željku, Marija je imala jedan kratak čas rukovanja lukom i strelom i nije bilo lako. Luk zahteva fizičku snagu da bi se dovoljno zategao i izbacio strelu na ciljanu razdaljinu.

Međutim, iznenanađuje informacija da devojke i žene, pa čak i sasvim male devojčice imaju prirodno urođen talenat za rukovanje lukom. Zbog čega je to tako, Željko ni sam nije siguran, ali kaže da su dame opuštenije sa lukom, dok su muškarci stegnuti i ne ide im prirodno taj pokret rastezanja luka.

Kako se zauzima pravilan stav za gađanje lukom i strelom možete pogledati u videu:

U filmovima smo viđali otrovne strele koje su bile fatalne za protivnike, ali da li ste znali šta ih to zapravo čini otrovnim? Nije u pitanju nikakav otrov, već su borci umakali vrh strela u sopstvene fekalije. Na taj način, osoba koja je pogođena, čak i da je samo površinski zagrebana strelom, umirala bi od sepse.

Sa druge strane, pojedini ratnici nisu previše fiksirali metalni vrh za samu strelu, pa bi tako onaj koga bi takva strela ranila imao ogroman problem da vrh izvadi. To bi čak i sa današnjim medicinskim instrumentima bio komplikovan zahvat, a kamoli u srednjem veku.

Oko toga kako je izgledao srpski srednjevekovni luk i danas postoje polemike. Jedni su priklonjeniji stavu da smo "kopirali" azijsku verziju sa rogovima goveda, dok su drugi, među kojima je i Željko, uvereni da smo se držali evropske tradicije, za šta su dokaz prizori na stećcima i čak nekim freskama u manastirima.

1
Izvor: Stefan Stojanović

Izuzetno je zanimljiv način rekonstrukcije izgleda luka i strela, jer protekom vremena, od tih arheoloških nalaza ostaje samo vrh strele koji je od metala. Samo na osnovu njega i njegove težine, može se obračunati kolika je bila strela koja ga je nosila, a onda i kakav je luk mogao da izbaci tu strelu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je istina da kuvari zarađuju više od hirurga?
Kuvar Marko Trijić

"Kojekude sa Marom"

22.02.2022. 09:05

Da li je istina da kuvari zarađuju više od hirurga?

Plata kuvara je tema o kojoj se često priča ovih dana. Od političara, preko tviteraša do komšiluka, sve zanima koliko oni zarađuju i da li je istina da hirurzi zarađuju manje od kuvara.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve