Biznis
25.12.2023. 17:00
R.E.

Šta će biti

Da li će Bajden spasti “Epl“

Džo Bajden 20.12.2023
Izvor: EPA POOL / JIM LO SCALZO / POOL

Kompanija “Epl“ izgubila je slučaj povrede patenta zbog čega će prestati da prodaje svoje pametne satove u američkim prodavnicama.

Prodaja na internetu prestala je 21. decembra, dok će 24. decembra biti obustavljena i prodaja u radnjama, prenosi “Fajnenšel tajms“.

Ova odluka odnosiće se na dva najnovija modela “epl voč“ – “serije 9“ i “ultra 2“.

Ovoj odluci prethodila su dva događaja. Prvo je američki sud u januaru otkrio da je senzor za merenje kiseonika u krvi na satu patent u vlasništvu proizvođača medicinskih uređaja “Masimo“, da bi američka komisija za međunarodnu trgovinu izdala “nalog o ograničenom isključenju“ proizvoda u oktobru, preteći zabranom uvoza.

Naravno, čuvena kompanija žalila se na ovu odluku i sada čeka ishod predsedničke revizije Džoa Bajdena, koji ima ovlašćenje da stavi veto na zabranu. Period predsedničke revizije završava se 25. decembra i uređaji će do tada i dalje biti dostupni kod drugih američkih prodavaca. Presuda ne utiče na prodaju u drugim zemljama, ali ukoliko Bajden bude stao na stranu kompanije “Masimo“, “Epl“ će, verovatno, morati da ukloni funkciju merenja kiseonika u krvi iz svog softvera.

Podsećanja radi, Barak Obama je 2013. intervenisao u korist “Epla“ da bi omogućio nastavak uvoza mobilnih telefona “ajfon“, nakon što je kompanija izgubila slučaj protiv “Samsunga“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve