Biznis
11.08.2022. 16:20
Beta

Novi sistem fiskalizacije

Ko sve ne izdaje račun: Poreska uprava "češljala" i u Guči

Račun
Izvor: Shutterstock

Poreska uprava (PU) Srbije objavila je da su u prvih deset dana avgusta, inspektori PU, izvršili 266 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja, od čega su 193 bile bez utvrđenih nepravilnosti, dok u 27,4 odsto objekata, odnosno njih 73, nije evidentiran promet preko fiskalnih uređaja.

Kontrola je, kako je precizino, pored ostalog, bila kod poreskih obveznika na turističkim destinacijama i muzičkim manifestacijama, kao i kod obveznika koji se bave sportskom i rekreativnom delatnošću, što je urađeno korišćenjem napredne metode analize rizika, kao i prednosti savremenih rešenja koja donosi novi sistem fiskalizacije.

Na Saboru trubača u Guči, prilikom izvršenih kontrola, u šest maloprodajnih objekta su utvrđene nepravilnosti pri evidentiranju prometa preko fiskalnih uređaja.

U isto toliko objekata, utvrđene su nepravilnosti i prilikom kontrole u Vrnjačkoj Banji na manifestaciji "Dani Bate Stojkovića".  

Кontrolisano je i evidentiranje prometa na bazenima i u objektima unutar bazena na Novom Beogradu, Voždovcu, u Zemunu, Dobanovcima, Smederevu i Požarevcu.

U sedam slučajeva, utvrđeno je neizdavanje fiskalnih računa za promet roba i pružanja usluga.

Inspektori Poreske uprave, kontrolisali su i poslovanje objekata na kupalištima "Pačir" u Subotici i "Štrand" u Novom Sadu. Tom prilikom, kod pet poreskih obveznika je utvrđeno da ne izdaju fiskalne račune.

U svim slučajevima kršenja poreskih propisa, primenjuju se kazne u skladu sa zakonskim odredbama.

Iz PU su naveli da, zahvaljujući novom modelu fiskalizacije, raspolažu sa svim neophodnim podacima o prometu, u realnom vremenu, na svakoj maloprodajnoj lokaciji u Srbiji.

Na taj način, kako je istaknuto, uz primenu analize rizika i ciljanih kontrola, u mogućnosti je da efikasno reaguje na svaku nepravilnost kod poreskih obveznika koji ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

Zato je PU pozivala obveznike fiskalizacije da poštuju poreske propise, koji regulišu izdavanje fiskalnih računa prilikom prometa roba i usluga i na taj način izbegnu nepotrebne kontrole i kazne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je sve uticalo na povećanje deviznih rezervi u julu
Narodna banka Srbije

Narodna banka Srbije

10.08.2022. 19:20

Šta je sve uticalo na povećanje deviznih rezervi u julu

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju jula ove godine iznosile su 15 milijardi i 22,8 miliona evra i bile su za 247,1 milion evra više nego na kraju prethodnog meseca, objavila je NBS.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve