Biznis
21.02.2022. 22:15
Tanjug

Istraživanje

Koliko žena u Srbiji radi na rukovodećim pozicijama

Žena, šef
Izvor: Shutterstock

Analiza upravnih odobora najvećih srpskih kompanija pokazuje da prosečan udeo žena na najvišim pozicijama iznosi 27,25 odsto, čime je naša zemlja jedna od vodećih u regionu po broju žena na rukovodećim funkcijama.

To pokazuju rezultati istraživanja poslovne škole Cotrugli koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku najvećih kompanija u osam zemalja regiona među kojima su: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Rumunija, Severna Makedonija i Bugarska.

Broj žena na pozicijama u Hrvatskoj iznosi 16.56 odsto, Bugarskoj 16.95 odsti, dok je u Rumuniji taj broj 17.55 odsto.

Takođe, analize pokazuju da u Sloveniji na vodećim pozicijama radi 18.56 odsto, u BiH 19.86 odsto, a u Crnoj Gori 20.77 odsto.

Od Srbije jedino bolji rezultat pokazuje Severna Makedonija, koja ujedno beleži i najbolji regionalni skor, sa 33,98 odsto žena u upravim odborima najvećih makedonskih kompanija (rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji).

Veliki broj inicijativa sa ciljem podizanja svesti o rodnoj ravnopravnosti i nediskriminaciji žena u različitim sferama života i poslovanja, doprineo je povećanju broja žena na najvišim pozicijama vodećih srpskih kompanija.

Istraživanje pokazuje da menadžment timovi i upravni odbori vodećih srpskih kompanija rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji u svom sastavu povećavaju prisustvo žena.

Žene u evropskim malim, srednjim i velikim kompanijama zauzimaju 35 odsto u upravnim odborima, a podaci Evropskog instituta za ravnopravnost polova navode Francusku kao zemlju s najvišim procentom žena u upravnim odborima - čak 45 procenata, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Merkelova više nije najmoćnija žena: Evo kome ta titula sada pripada
Magazin Forbs

Forbsova lista

08.12.2021. 15:05

Merkelova više nije najmoćnija žena: Evo kome ta titula sada pripada

Filantrop i bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa Mekenzi Skot našla se na vrhu Forbsove liste 100 najmoćnijih žena sveta i tako je zamenila bivšu kancelarku Angelu Merkel kojoj je ta titula pripala na 15 od prethodnih 17 rang lista američkog magazina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve