Biznis
07.04.2023. 16:00
Beta

Ziđin

Srbija bi mogla da dobije još jednu solarnu elektranu

Solarni paneli
Izvor: Shutterstock

Direktor proizvodnje u kineskoj kompaniji Ziđin koper Srbija Jovica Radisavljević izjavio je da je plan da se u narednih deset godina u tri faze izgradi solarna elektrana i da 2033. godine proizvodnja električne energije bude oko 100 megavata, saopštila je ta kompanija.

On je rekao da će se istovremeno smanjivati i emisija ugljenika za 175.000 tona godišnje.

Ziđin koper je, kako je navedeno, uskladio poslovanje sa Zakonom o klimatskim promenama i Strategijom niskougljeničnog razvoja (CBAM), ali i sa standardima EU i njenim naporima ka zelenoj energetskoj tranziciji i dostizanju ugljenične neutralnosti do 2050. godine.

Kompanija aktivno učestvuje u sprovođenju mera za smanjenje i ublažavanje dejstva klimatskih promena nastalih zbog emisija CO2 i gasova sa efektom staklene bašte (GHG), sa ciljem da maksimum emisije ugljen-dioksida dostigne u narednih pet godina (do 2028.) i neutrališe emisiju do 2050.
 

"Zato se od ove godine u svim pogonima Ziđin kopera prikupljaju podaci, neophodni za izradu Elaborata za modelovanje emisije CO2, nastale kao posledica rudarskih i metalurških aktivnosti", navedeno je u saopštenju.
 

Šefica Sektora zaštite životne sredine Mirjana Marić rekla je da se taj dokument izradjuje u saradnji sa ekspertima Tehnološko-metalurškog i Mašinskog fakulteta u Beogradu, sa namerom da se utvrde najveći emiteri ugljen-dioksida i nakon toga izradi Plan za smanjenje emisija i prelazak na obnovljive izvore energije u kompaniji.

"Zidjin koper je obavio tehničku rekonstrukciju u svim rudnicima i u topionici i zamenio opremu sa niskom stopom efikasnosti, a velikom potrošnjom električne energije", rekla je Marić.
 

U topionici su, kako je rekla, implementirane nove tehnologije koje će umesto mazuta, nafte i drugih fosilnih visokougljeničnih goriva koristiti prirodni gas, ćime će se značajno smanjiti emisije GHG, a rekultivacijom degradiranih površina, zasnivaju se šume koje će procesom fotosinteze indirektno doprinositi uklanjanju dela već emitovanog ugljen-dioksida iz atmosfere.

Marić je rekla da će kompanija nastaviti da ulaže u projekte koji imaju za cilj unapredjenje stanja životne sredine i doprinose globalnoj borbi protiv klimatskih promena, jer će svojim aktivnostima nastojati da podrži zelenu energetsku tranziciju Srbije.

"Ubrzaćemo i izgradnju po projektima za objekte koji koriste fotonaponske sisteme i izvore obnovljive energije i završićemo prvu fazu izgradnje fotonaponskog sistema za snadevanje elektrčnom energijom kapaciteta 9,9 megavata", rekla je Marić i dodala da se priprema dokumentacija za gradnju solarne elektrane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najveća solarna elektrana u Srbiji (FOTO)
Solarni paneli

Lapovo

05.04.2023. 14:03

Najveća solarna elektrana u Srbiji (FOTO)

U opštini Lapovo puštena je u rad najveća solarna elektrana u Srbiji "DeLasol", snage 9,9 megavata.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve