Hronika
29.04.2022. 14:15
Rade Jerinić

U zlatnom kavezu

Ko je Darku Šariću uneo mobilni telefon u ćeliju?

Darko Šarić
Izvor: Marko Stevanović

Telefonska komunikacija Darka Šarića sa ostalim pripadnicima njegovog narko-klana praćena je od 14. oktobra 2020. kada je hrvatski sud dao nalog da se na mere tajnog prisluškivanja stavi Petar Ćosić, odranije poznat kao Šarićev saradnik, a čije je praćenje u poslednjoj akciji kojom su rukovodili Evropol i Evrodžast otkrilo nova krivična dela pljevaljskog narko-bosa.

I ne samo krivična dela, već je praćenjem telefonske komunikacije otkriveno i da je Ćosić sve to vreme preko kodirane mobilne aplikacije "Skaj“ bio na vezi sa Šarićem.

Za funkcionisanje kriminalne grupe ništa čudno, osim što je Šarić za sve vreme prisluškivanja Ćosića bio u pritvoru i to u Posebnoj pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Ustaničkoj ulici.

Upravo ovaj objekat, koji je u sklopu sa Specijalnim sudom i tužilaštvom za organizovani kriminal, rezervisan je za okrivljene vođe organizovanih kriminalnih grupa i zbog toga je i pod najrigoroznijim merama bezbednosti.

U slučaju Šarića, te mere su očigledno zakazale, budući da je tek sada otkriveno da je Šarić, bar za vreme praćenja Ćosića, a verovatno i ranije kod sebe u ćeliji imao mobilni telefon. Zakazala je i istraga od momenta hapšenja, budući da do sada zbog ovog propusta niko nije uhapšen.

Izvor "Ekspresa“ koji je upućen u organizaciju bezbednosnih mera u pritvoru u Ustaničkoj ulici kaže da su one na najvišem nivou, što se tiče tehnike, ali da je, kao i uvek u ovakvim slučajevima, ključan ljudski faktor.

"Unošenje mobilnog telefona u prostorije u kojima se pritvorenik sastaje sa advokatom ili članovima porodice je nemoguće ako se gleda samo tehnika. Znači, postoje rendgen vrata koja bi morala da detektuju i zapište na mobilni telefon.

Sa te strane je tako nešto nemoguće i očigledno je da je ko god da je Šariću doneo mobilni telefon morao da ima saradnike među zatvorskim čuvarima. Barem jednog čuvara za unos telefona, ali i nekoliko njih da bi nesmetano mogao da u ćeliji puni bateriju telefona i komunicira preko njega.

S obzirom na smene, pražnjenje odnosno punjenje baterije telefona, Šarić je morao da ima nekoliko zatvorskih čuvara koji su ’žmurili’ i pred njegovom ćelijom i pred video-nadzorom kojim se prate i njegovo, ali i ponašanje svih ostalih pritvorenika. Da bi sve funkcionisalo na način koji je opisan u krivičnoj prijavi koja je podneta protiv njega, Šarić je morao da ima mrežu čuvara na svojoj strani“, kaže izvor "Ekspresa“.

On navodi i da je pitanje dokle je ta mreža išla budući da do sada niko od odgovornih do sada nije uhapšen.

"Čudno je da do sada nije utvrđeno ko je pomogao Šariću i da unese i da koristi mobilni telefon jer je to istraga koja bi mogla i koja bi morala da se završi za nekoliko dana“, kaže naš sagovornik.
 

Mobilnu komunikaciju sa ostalim pripadnicima grupe Šarić je najverovatnije nastavio i po izlasku iz pritvora i odlaska u kućni pritvor u vilu na Senjaku.

Kako objašnjava naš sagovornik, u kućnom pritvoru je takođe zabranjena mobilna komunikacija pritvorenika, ali je ta odredba zakona samo slovo na papiru.

"Osobama u kućnom pritvoru zabranjeno je i korišćenje interneta i korišćenje mobilnih telefona, ali tu zabranu je nemoguće iskontrolisati. I taj propis je od početka uvođenja kućnog pritvora kao alternativne mere ostao prazno slovo u zakonu“, kaže sagovornik "Ekspresa“.

Za sada je samo na nivou pretpostavke da je Šariću u pritvor mobilni telefon sa "Skaj“ aplikacijom uneo njegov advokat Dejan Lazarević, budući da je i on koristio istu aplikaciju za telefonsku komunikaciju sa Šarićem. Lazarević je uhapšen sa Šarićem kao deo njegove organizovane kriminalne grupe.

I njihova komunikacija otkrivena je u akciji koju je iniciralo hrvatsko tužilaštvo, odnosno tamošnji sud.

Signal do ćelije

Prema zvaničnim podacima, Županijski sud u Zagrebu je 14. oktobra 2020. dao nalog da se Petar Ćosić stavi na tajne mere policije. Od tog dana, pa sve do hapšenja, policija je pratila svaki njegov korak, a zahvaljujući međunarodnoj pravnoj pomoći, za sve to vreme praćena je i njegova telefonska komunikacija sa saradnicima, koja se uglavnom odvijala posredstvom kriptovanih telefona, odnosno preko aplikacije "Skaj“. Tako je i otkriven signal koji je vodio do Šarićeve ćelije u pritvoru u Ustaničkoj ulici.

Hrvatsko tužilaštvo za Šarića je najviše bilo zainteresovano zbog sumnje da rukovodi međunarodnim švercom kokaina, od Južne Amerike do Evrope, odnosno kako je praćenjem i prisluškivanjem utvrđeno iz Ekvadora i Kolumbije, preko luka Antverpen u Belgiji, Pirej u Grčkoj i Ploče u Hrvatskoj. Na uhvaćenim narko-turama grupa je, kako se sumnja, prošvercovala najmanje tonu i po kokaina, a otkriveno je i da su im neke od pošiljki propale.

"Ćosićeva, odnosno Šarićeva grupa je 2020. pretrpela dve velike zaplene – jednu u luci Pirej kada je grčka policija u bananama na brodu ’Lica Maersk’ zaplenila oko 72 kilograma kokaina, a drugu u magacinu u jednom zagrebačkom preduzeću, kada su 60 kilograma kokaina pokušali da izvuku iz banana koje su iz luke već otpremljene u preduzeće koje ih je naručilo“, objavio je zagrebački "Jutarnji list“ nezvanična saznanja iz hrvatskog tužilaštva.

I početkom prošle 2021. godine, kako je naveo "Jutarnji list“ pozivajući se na saznanja tužilaštva, kriminalna grupa ostala je bez još 430 kilograma droge.

"Dobili su dojavu da je na jednom brodu u luci Rijeka u tovaru banana doplovilo 430 kilograma kokaina. Oni su se organizovali da pokušaju da ga izvuku, međutim, akcija im je propala. Kada je Ćosić shvatio da previše ljudi zna da je 430 kilograma zalutalog kokaina u luci Rijeka, odustali su od akcije izvlačenja droge“, navodi se u dokumentima hrvatskog tužilaštva.

Izdaja u Ekvadoru

Osim narko-pošiljki, tokom praćenja grupe, otkriveno je i da su posredstvom "Skaja“ dogovarali jednu likvidaciju u Ekvadoru, i to Milana Milovca koji je godinama unazad važio za Šarićevu desnu ruku. Navodno, povod za njegovo ubistvo bilo je to što se Milovac, kako su međusobno komentarisali, "oteo kontroli“.

"Sumnjam u ’Čupavog’. Taj se oteo kontroli i mislim da mu je sad kraj. Ne želim razmišljati da li će nam namestiti nekog. Taj smrad će sad dobit svoje. On je g**** već duže vreme. Ja sam pokušao sve jer smo bliski. Uprkos tome, on ne menja ponašanje. Završićemo ga. Sve sam bežao od toga, mislio urazumiće se...“, poruka je koja je otkrivena u kriptovanoj komunikaciji, a koju je u februaru 2020. godine napisala osoba čiji je identitet bio skriven iza PIN-ova 8I1JDW, 2MIPSK i F8BD55.

Hrvatsko tužilaštvo sumnja da je upravo to bio telefon koji je koristio Darko Šarić i da je poruke razmenjivao sa Petrom Ćosićem. Šarić je sa Ćosićem duže vreme komunicirao o Milovcu, čijim ponašanjem nisu bili zadovoljni. Smetala im je njegova nedisciplina, odnosno to što je, kako su navodili, stalno pijan i drogiran, ali najviše od svega što se direktno navrzao na njihovog južnoameričkog dobavljača kokaina, nepoznatog muškarca koji je koristio u razgovorima šifru "dr. Pasto“, te ih zapravo počeo izguravati iz posla.

Praćenjem poruka, uhvaćena je i komunikacija između Milovca i Šarića. U tim porukama, Milovac kaže Šariću da mu je odan, ali i da je razočaran načinom na koji ga Šarić tretira.

"Pretpostavljam da si ljut na mene i pozivam te da samo kažeš ili narediš šta treba i ja ti nikada neću reći ne. Ali ti druge čuvaš, baš one koje te žele prevariti, a mene šalješ na sastanke. Zajedno smo došli u Ekvador, a onda ste me ovde ostavili. Uprkos tome, ja ti nikada neću reći ne. Sve si svoje oslobodio pa si mogao i mene. I ja imam decu“, pisao je još u decembru 2019. Šariću Milovac koji se od 2011. skrivao u Ekvadoru od srpske poternice.

Iako je, na osnovu ove komunikacije, pokazivao bezrezervnu vernost Šariću, on je ipak likvidiran u novembru 2020. godine, a tužilaštvo sumnja da je to naredio Šarić.

Osveta školskom drugu

Osim Milovca, Šarićeva meta bio je i njegov školski drug Nebojša Joksović, koji ga je izdao i postao svedok saradnik tužilaštva. Šarić je, sudeći po otkrivenim porukama, sve vreme radio na diskreditaciji Joksovića, a sve s ciljem da bi izgubio status svedoka saradnika.

Joksović je posle hapšenja 2010. godine priznao da je bio zadužen za posrednike koji su drogu prodavali u Italiji, ali i da je učestvovao u švercu kokaina. Svedočio je i da je naređenja primao direktno od Šarića, zbog čega je postao najznačajniji svedok tužilaštva u slučaju šverca kokaina.

Na odluku da svedoči protiv Šarića odlučio se, između ostalog, zbog načina na koji se Šarićev brat ponašao prema njemu i njegovoj porodici nakon što je uhapšen. Nije mu, ispričao je on, davao novac i vređao ga je.

S druge strane, Darko Šarić ispričao je da su ga prijatelji godinama upozoravali na Joksovića, ali da mu je on verovao.

"Njega su svi nazivali prevarantom, lažovom, ja to nisam dao da pričaju preda mnom. Uvek sam tražio objašnjenja, on me je uvek ubeđivao da mu verujem. Voleo sam tog čoveka mnogo“, pričao je Šarić na sudu.

Iako se Šarićeva "nova“ kriminalna grupa tereti da je od 2020. godine bila usmerena na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika Nebojše Joksovića, ipak je njegova imovina "letela u vazduh“ još 2011. godine.

Na Joksovićev kafić "La principesa“, u Žarkovu, bačena je tokom noći, početkom juna 2011. godine, bomba, ali na svu sreću nije bilo povređenih. Pre toga, njegova štamparija gađana je iz "zolje“, a gorele su i prostorije njegove firme.

Nijedan slučaj za koji je bio vezan Joksović nije rešen, a šefovi Jedinice za zaštitu koja pazi na Joksovića nisu bili zainteresovani da štite njegovu imovinu. Početkom jula 2012. godine, Radojica Joksović, blizak Nebojšin rođak, poginuo je vozeći automobil "audi A6“, kada je ispod njegovog sedišta aktivirana bomba u beogradskom naselju Bele vode.

Joksović je na suđenju optužio Šarića da stoji iza napada na njegovu imovinu, što je Šarić negirao.

"Da li si normalan? Đe ću na moju štampariju, čoveče?“, rekao je Šarić u sudnici.

Italijanska tura i valjevska grupa
 
Nebojša Joksović kao zaštićeni svedok na sudu je, govoreći o narko-ćeliji koju je držao u Italiji, rekao i da ga je jednom prilikom Šarić zamolio da iz stana u Milanu skloni kokain, plašeći se da ga policija ne pronađe. "Darko je tražio od mene da nađem nekoga ko bi otišao i iz tog stana obio brave ili ušao već na neki nedozvoljeni način, i izneo taj kokain. Međutim, do tog posla nije došlo jer je italijanska policija našla taj ključ i posle nekoliko dana zaplenila kokain. Radilo se o količini od 300 kilograma“, ispričao je Joksović.
Ime Joksovića pominjalo se i u novembru 2019. godine, kada je pripadnik "valjevske grupe“ Zoran Jeličić pokušao samoubistvo u sudnici Specijalnog suda.
"Pošto mi ne dozvoljavate da kažem šta imam i štitite Nebojšu Joksovića, ja ću sad da se ubijem pred svima“, rekao je tada Jeličić i povukao sečivom dva puta po vratu i jednom po ruci.
Pripadnici "valjevske grupe“, ali i neki svedoci, tvrde da je Nebojša Joksović naručio ubistvo Željka Đedovića u Valjevu, za koje se njima sudi. Organizator "valjevske grupe“ Milan Lazarević, zvani Laza Bombaš, na jednom od prethodnih suđenja tvrdio je da je sudija bliska sa suprugom Nebojše Joksovića Tatjanom i da su zajedno radile u sudu, kao i da je drugi sudija od Joksovića uzeo 100.000 evra.
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lažni pasoši: Tržište od milion evra
Hrvatski pasoš

Original falsifikata

15.04.2022. 10:15

Lažni pasoši: Tržište od milion evra

Cena slobode koju poslednje dve decenije kriminalci iz regiona plaćaju za falsifikovane lične isprave, posebno za pasoše zemalja koje su članice EU, dostigla je cifru od oko milion evra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve