Hronika
16.09.2021. 08:05
Tamara Marković Subota

Ko će koga prvi?

Pokušaj ubistva u Novom Sadu: Policija raspisala potragu za bivšim policajcem

Ubica, ubistvo, zločin
Izvor: Shutterstock

Za bivšim policajcem Daliborom Bogdanovićem Boćom policija je po nalogu tužilaštva raspisala potragu zbog sumnje da je organizovao pokušaj likvidacije Gorana Kovačevića Goranca, koji je u noći 2. septembra ranjen u Novom Sadu. U pucnjavi je ubijen Kovačevićev telohranitelj Uroš Stefanović (27), poznati MMA borac.

Osumnjičenom Bogdanoviću se od vatrenog napada gubi trag, a policija veruje da su motiv planirane likvidacije Kovačevića neraščišćeni odnosi između njega i Bogdanovića. Bogdanović je, naime, navodno sumnjao da upravo Kovačević stoji iza nekoliko pokušaja njegove likvidacije. Odbegli Bogdanović je do sada četiri puta bio na meti ubica, ali je svaki put uspeo da izbegne smrt. Poslednji put u aprilu ove godine, kada je u zgradi u kojoj živi u Novom Sadu pronađena eksplozivna naprava.

Napad na Kovačevića u kome je prošlog četvrtka ubijen Stefanović izveden je u dvorištu zgrade sa brojem 8 u Cankarevoj ulici i to u momentu kada su njih dvojica išli prema dvorištu zgrade u kojoj Kovačević koristi garaže za svoje automobile. Kako je za sada utvrđeno rekonstrukcijom zločina, ubica i njegov saučesnik, koji su bili u automobilu „pežo partner“ (pikap), prethodno su pratili Kovačevića i Stefanovića, i kada su njih dvojica ušli u pasaž, vozilom su krenuli za njima i odmah zapucali.

U tom trenutku Stefanović je goloruk krenuo na napadače, ali ga je u rafalu ubice metak pogodio direktno u glavu. Nije mu bilo spasa, dok je Kovačevića koji je i bio meta napada jedan metak pogodio u podlakticu i on je ubrzo posle napada prevezen u Urgentni centar, odakle je posle saniranja rane pušten na kućni oporavak.

Za to vreme, policija je započela potragu za ubicama koje su posle zločina pobegle pikapom, koji je iste noći, oštećen od metaka, nađen kod kanala Dunav–Tisa–Dunav, kod Rumenke.

Upravo je ovaj automobil bio ključni za razrešenje ubistva jer su u njemu otkriveni tragovi krvi i drugi biološki tragovi, kao i oštećenja od metka, zbog čega se veruje da je u napadu došlo do razmene vatre. Ko je pucao u ubice za sada nije utvrđeno, ali se ne isključuje mogućnost da su za pikapom krenuli Kovačevićevi prijatelji i da je u toj jurnjavi i došlo do nove pucnjave.

„U toku je veštačenje da li je reč o Stefanovićevoj krvi ili je tokom potere novosadskim ulicama ranjen i neko od napadača. Pored ovog, izolovani su i drugi biološki materijali koji su i pomogli u rasvetljavanju zločina“, kažu nezvanično u novosadskoj policiji.

Policija je, inače, utvrdila da je automobil iz koga je pucano pre nekoliko meseci kupljen u Inđiji, najverovatnije za ovaj napad. Još se vodio na starog vlasnika pa je on preksinoć, odmah posle pronalaska pikapa, i priveden, ali je pušten nakon što je utvrđeno da nema veze sa zločinom.

Akcija policije: uhapšeno 13 osoba

Nađeni tragovi i rasvetljavanje zločina doveli su dva dana kasnije do velike akcije policije u Novom Sadu u kojoj je, u saradnji sa javnim tužilaštvom, policija, kako je saopštio MUP, uhapsila 13 osoba, među kojima je i jedna žena. U akciji su zaplenjeni narkotici, oružje, municija, osam vozila, kao i 50.000 evra. Imena privedenih zvanično nisu saopštena, kao ni to da li su uhapšeni osumnjičeni za umešanost u ubistvo.

Hapšenje, policija
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Na snimku hapšenja koji je MUP objavio vide se pripadnici Žandarmerije koji „ovnom“ razvaljuju vrata stana u kom se nalazilo nekoliko osumnjičenih. Potom se vidi kako ulaze u stan, obaraju ih na pod, a zatim ih izvode sa lisicama na rukama i odvode u policiju. U sledećem delu snimka zabeleženo je kako svi uhapšeni stoje jedan pored drugog u hodniku zgrade policije okrenuti prema zidu.

Novosadskim policajcima se istog dana pridružio i ministar policije Aleksandar Vulin koji je izjavio da je ovo „krivično delo uznemirilo građane, ali da s ponosom može da istakne da ga je policija rasvetlila za manje od 48 sati“.

„Teško ubistvo Uroša Stefanovića i ranjavanje Gorana Kovačevića Goranca s pravom je uznemirilo ne samo novosadsku, već i celokupnu srpsku javnost. Ali s ponosom mogu da kažem, zahvaljujući upornom, marljivom, predanom radu pripadnika Policijske uprave Novi Sad, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, SAJ-a, Žandarmerije i, naravno, posebno tužilaštva, možemo da kažemo da smo rasvetlili ovo ubistvo za manje od 48 sati“, rekao je ministar Vulin.
 

Odmah posle ministra Vulina oglasilo se i nadležno tužilaštvo koje je saopštilo da su u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Novi Sad, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, SAJ-a i Žandarmerije u okviru predistražnog postupka preduzete različite radnje u skladu sa zakonom, s ciljem rasvetljavanja svih okolnosti događaja.

Čekanje dugo 17 godina

Ubistvo urednika "Dana"

ubistvo, policija

Ubistvo urednika "Dana"

03.08.2021. 22:05

Čekanje dugo 17 godina

„Tokom preduzimanja radnji izvršen je uviđaj na licu mesta, izuzeti su tragovi sa lica mesta, oduzeti određeni predmeti, te su donete naredbe za veštačenja izuzetih tragova, a koja veštačenja su dala rezultate. Osim toga, izvršena su pretresanja različitih objekata, te su uzeta obaveštenja od više lica na okolnost njihovog saznanja, dok je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu odobrilo zadržavanje pojedinih lica zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela iz nadležnosti osnovnog javnog tužilaštva. Kao što je u saopštenju MUP-a rečeno, zajedničkim radom rasvetljeno je krivično delo teško ubistvo Uroša Stefanovića i ranjavanje Gorana Kovačevića, te se za neposrednim izvršiocima intenzivno traga“, saopštilo je novosadsko Više javno tužilaštvo i navelo da nastavljaju dalji rad na ovom slučaju i preduzimaju sve radnje radi obezbeđivanja dokaza povodom ovog događaja.

Kako se ispostavilo, glavnoosumnjičeni u ovom slučaju – bivši policajac Dalibor Bogdanović Boća – nije uhapšen u akciji novosadske policije i za njim se intenzivno traga.

Bomba u zgradi

Dalibor Bogdanović Boća inače je do sada četiri puta bio meta napada u kojima je samo pukom srećom prošao bez ozbiljnih posledica. Poslednji put u aprilu ove godine, kada je u njegovoj zgradi otkrivena eksplozivna naprava, zbog koje je tada uhapšen Đorđe M. (28) iz Zemuna. Osumnjičeni Zemunac uhapšen je neposredno nakon što je pokušao da postavi eksploziv u ulaz zgrade u Ulici Ilije Birčanina u kojoj živi Bogdanović. On je preko dana ušetao s rancem u ulaz Bogdanovićeve zgrade koji u tom trenutku nije bio zaključan, ali je ubrzo odustao od svoje namere i krenuo napolje.

Ubica, ubistvo, oružje
Izvor: Shutterstock

„Policija je po prijavi izašla na lice mesta i nedaleko od ulaza u zgradu zatekla osumnjičenog s rancem u kome je pronađena eksplozivna naprava. Obavljen je uviđaj i Đorđu M. je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati nakon čega će uz prijavu da je počinio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet eksplozivnih materija biti priveden višem javnom tužiocu u Novom Sadu. Za sada nije poznato zašto je odustao od svoje namere da postavi eksploziv, ali s obzirom na okolnosti da se zaključiti da mu je meta bio Bogdanović na koga je u nekoliko navrata pokušan atentat. Čak se ispituje mogućnost da je on došao po bombu koja je postavljena par dana ranije u otvor na plafonu lifta, a koja nije bila dobro povezana sa detonatorom te nije mogla da se aktivira“, rečeno je nezvanično iz policije odmah posle akcije.

Bogdanović je inače u medijima prvi put pominjan kao telohranitelj lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i tada aktivni policajac koji je iz interventne jedinice premešten na administrativne poslove, navodno zbog kršenja radne discipline, gde je bio do prevremene penzije i imenovanja na funkciju komesara za bezbednost Fudbalskog kluba „Vojvodina“ 2015. godine.

Prethodno, u oktobru 2014. izvršen je prvi napad na Bogdanovića kada je vođa navijačke grupe „Korida“ Jovan Kecman u njega ispalio tri metka tokom provoda u centru Novog Sada. Bogdanović je tada završio u Urgentnom centru sa prostrelnim ranama stomaka, kuka i šake, ali se uspešno oporavio nakon izvesnog vremena. Bogdanović je te večeri bio u društvu Marka Markuša koji je u to vreme izdržavao petogodišnju kaznu zatvora zbog pokušaja ubistva, ali je te večeri bio na, kako su rekli nadležni, „godišnjem odmoru, odnosno na zavodskoj pogodnosti korišćenja godišnjeg odmora van ustanove“. Marko, inače sin funkcionera novosadske policije Zorana Markuša, ubijen je u sačekuši ispred Hotela „Sajam“ u Novom Sadu u novembru 2017. godine.

Drugi napad na Bogdanovića izvršen je u maju 2019. godine kada mu je podmetnut eksploziv ispod sedišta njegovog džipa koji je aktiviran daljinski u momentu kada je izlazio iz vozila. On je tada teško povređen i zbog zadobijenih povreda amputiran mu je deo leve noge. Policija je potom 15. januara ove godine na biciklu u ulazu u Bogdanovićevu zgradu pronašla mobilni telefon oblepljen izolir trakom, iz kog su virile žice, a koji je verovatno trebalo da posluži za aktiviranje eksplozivne naprave. Tada su uzeti i snimci kamera sa video-nadzora da bi se utvrdilo kada je telefon zalepljen za bicikl i ko ga je uneo u zgradu.

Istraga, dokazi
Izvor: Shutterstock

Bogdanović je, inače, prilikom svakog saslušanja tvrdio da „ne zna ko stoji iza njegovog pokušaja ubistva, kao i da nije primetio da ga neko prati“.

Bogdanović je do pre koju godinu bio u prijateljskim odnosima sa Kovačevićem, pa su se u maju 2017. godine obojica sa još dvojicom prijatelja našli na spisku osumnjičenih za pokušaj otmice Gorana Cvijetića (42) iz Budisave, za koga su, kako su kasnije tokom suđenja izjavili, sumnjali da ima veze sa ubistvom Novosađanke Teodore Kaćanski, devojke Nenada Stevića, takođe jednog od osumnjičenih za pokušaj otmice. Cvijetića su „otmičari sumnjičili“ i za pokušaj ubistva Nika Uskokovića, rođaka Gorana Kovačevića Goranca, koji je u sudskom postupku u ovom slučaju bio prvooptuženi. Pored njega i Bogdanovića, na optuženičkoj klupi našli su se i Božidar Bosnić i suspendovani policajac iz Beograda Vladica Rakić, a postupak protiv njih se i dalje vodi u novosadskom Višem sudu.

Petorica optuženih su na početku suđenja u Višem sudu u Novom Sadu izjavili da se ne osećaju krivim, te da su izveli „građansko hapšenje samo kako bi Cvijetića predali policiji“.

Ubistvo fitnes instruktorke

Teodora Kaćanski (30), fitnes instruktorka, ubijena je 19. novembra 2016, a njeno ubistvo se i dalje zvanično vodi kao nerasvetljeno iako operativna saznanja ukazuju da je u ovu Novosađanku smrtonosne hice ispalio Goran Cvijetić koji je u zatvoru zbog drugih zločina.

Kobne večeri, Kaćanski je preparkiravala džip u Somborskoj ulici ispred broja osam, na Telepu u Novom Sadu, gde je živela sa svojim momkom Nenadom Stevićem. Stević je izašao iz vozila, ušao u zgradu da uzme nešto iz stana, a tada je Teodora sa suvozačevog mesta prešla na vozačevo. U tom momentu iz žbunja je istrčao ubica i kroz zatamnjena stakla iz „tetejca“ ispalio nekoliko hitaca u devojku, a zatim pobegao u pravcu Bulevara patrijarha Pavla.

Hici su Teodoru pogodili u vrat, noge i grudi, i tri dana kasnije nesrećna devojka je preminula u Kliničkom centru Vojvodine.

Prva saznanja u istrazi ukazivala su na to da je devojka ubijena greškom, da je prava meta bio njen momak, na čije je mesto u džipu sela, i da iza te likvidacije stoji suparnička ekipa. U prilog toj tezi išlo je i to što je Stević imao dosije, za razliku od Teodore.

U potrazi za dokazima koji bi trebalo da ukažu na ubicu Teodore Kaćanski istražitelji su sa zgrade u kojoj je živela sa Stevićem uzeli snimke video-nadzora. Ključni snimak nažalost bio je izuzetno lošeg kvaliteta. Nije se videlo lice ubice.

Ipak, na njemu se nazirao ubica, muškarac koji je šepao na jednu nogu. Taj snimak, ali i operativna saznanja istražitelja ukazivali su da je smrtonosne hice u devojku ispalio Goran Cvijetić iz Budisave.

Osim toga, neka nezvanična potvrda da je on povezan sa ovim zločinom, bila je i to što je u to vreme imao problema sa hodom, kao i ubica na lošem snimku nadzorne kamere. Ovaj muškarac iz Budisave takođe je operativno dovođen u vezu i sa ranjavanjem Nika Uskokovića, dva meseca posle ubistva Teodore Kaćanski. Na Uskokovića je, naime, pucano 23. januara 2017. u blizini Osnovne škole „Đura Daničić“, a veruje se da se i on, kao i Teodora, greškom našao na meti jer je vozio džip svog šuraka Gorana Kovačevića Goranca.

Ni u tom slučaju nisu prikupljeni materijalni dokazi protiv Cvijetića, ali jesu u druga dva. I to u pokušaju ubistva Nebojše Tubića Žapca, u bašti picerije „Aleksandar“ u Novom Sadu 2012, u koga je pucao iz „škorpiona“ i kada je jedan metak žrtvu pogodio u glavu, kao i prilikom postavlja eksploziva pod službeni automobil Tomislava Bokana, lidera Pokreta Dinara–Drina–Dunav, kada je ostavio svoje biološke tragove.

Zbog tih krivičnih dela Cvijetić je osuđen na 18 godina zatvora.

SNAJPER PUŠTEN POSLE SASLUŠANJA

U Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu tokom akcije koja je usledila posle ranjavanja Gorana Kovačevića i ubistva Uroša Stefanovića privedeni su Slobodan Milutinović Snajper i njegova supruga. Oni su osumnjičeni za nelegalno držanje oružja. Posle policijskog pritvora sprovedeni su u tužilaštvo, gde su izneli odbranu, a zatim su pušteni su da se brane sa slobode. U isto vreme policija je u tužilaštvo privela i G. N. kod koga je, u istoj akciji, pronađena droga.
 

SUMNJIVI LIKOVI

Prema nezvaničnim saznanjima, Uroš Stefanović i Goran Kovačević, koji se nedavno vratio sa letovanja u inostranstvu, pre napada u četvrtak uveče viđeni su u jednom kafiću u kraju odakle su se uputili prema garaži koja se nalazi nedaleko od zgrade u kojoj živi ranjeni Goranac.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve