Scena
16.12.2021. 14:11
R.E. / RTS

Ako vam nedostaje...

Da li znate koja je poslednja uloga Vlaste Velisavljevića?

Vlasta Velisavljević
Izvor: RTS

U intervjuu koji je Vlasta Velisavljević dao za nedeljnik "Ekspres" 2019. godine, na našu konstataciju da se drugi glumci muče da dobiju ulogu, a on stalno radi, je rekao: "To je zato što me svi znaju kao poštenog glumca. Ni u pozorištu nisam nikada slagao."

U scenama koje je odigrao sa Leonom Lučevim (Jovča) u seriji "Nečista krv", Vlasta Velisavljević kao da je sažeo sve ono što ga je karakterisalo kroz glumačke decenije i potvrdio svoju izjavu iz pomenutog intervjua.

Popularni srpski glumac obeležio je ovdašnju filmsku, televizijsku i pozorišnu scenu, brojnim epizodnim ulogama koje su vremenom dobijale na značaju. Njegovu poslednju ulogu, magazdžije Tanasija, videli smo u četvrtoj epizodi serije "Nečista krv”.

Tanasije je u Velisavljevićevoj interpretaciji samo naizgled nevešti pomoćnik, oličenje “malog čoveka”, koji uvek promućurno zna šta je njegov interes. Zbog toga, ali i zbog izuzetne vitalnosti (glumio je praktično do kraja života), Vlasta je bio miljenik gledalaca.

Vlasta Velisavljević
Izvor: RTS

Od početka 21. veka Vlasta Velisavljević slobodnije je govorio o svojim životnim tegobama. Početkom 1943. godine, sa samo 17 godina, interniran je u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj. Godine 1944. pobegao je iz logora.

U srpskoj prestonici je doživeo savezničko bombardovanje, glad i siromaštvo. Po završetku rata pokušao je da pobegne u Ameriku. Nije uspeo, pa je uhapšen i odveden u zatvor koji se tada nalazio na beogradskoj Adi.

Nedugo nakon puštanja na slobodu, 1950. godine, uhapšen je i odveden u zatvor na Banjicu, odakle je prebačen na Goli otok. Tu je proveo tri godine.

Rehabilitovan je 1953. godine i vraćen u Beograd. Ipak, zbog njegove prošlosti, ne samo da su mu vrata bine u pozorištima bila zatvorena, nego mu nisu dali ni da gleda predstave za koje je imao karte.

Kada je konačno došao do prilike da glumi, Vlasta je u višedecenijskoj karijeri igrao u 45 dugometražnih filmova, 61 televizijskom filmu i 57 serija. Na filmskom platnu prvi put se pojavio 14. jula 1959. godine u ratnoj drami "Noći i jutra“ u režiji Pjera Majhrovskog.

Repriza četvrte epizode serije “Nečista krv” je na Prvom programu RTS-a u subotu, 18. decembra, u 16 sati, a u subotu i nedelju uveče, očekuju nas nove epizode najgledanije domaće serije "Nečista krv".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve