Scena
05.01.2022. 08:05
R. E.

Filmske preporuke

Najboljih 5 dokumentaraca koje možete pogledati besplatno

film, snimanje, kamera
Izvor: Shutterstock

Dokumentarni filmovi nam pružaju šansu da promenimo ugao gledanja i stavove o mnogim pitanjima. Izdvojili smo za vas pet filmova različitih tema, koji reflektuju drugačiji pogled na kulturno-društvene fenomene.

"The Imposter"

Ovaj film je dokaz da istina zaista može biti čudnija od fikcije. "Uljez“ je istinita priča o tome kako je jedan čovek uspeo da ubedi ožalošćenu porodicu da je on njihovo dete koje je nestalo nekoliko godina ranije.

Da li je Frederik Bordejn, u francuskoj štampi nazvan "Kameleon“, zaista uspeo da obmane porodicu da je on njihov 13-ogodišnji sin?

Kada se, umesto plavokosog dečaka, pojavi čovek od 23 godine gledaocu je jasno da je u pitanju prevarant. Kako je moguće da porodici to nije jasno?

"Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father"

Doktor Endru Begbi je pronađen mrtav u parku u Pensilvaniji, 2001. godine. Imao je 28 godina, a ubila ga je njegova bivša devojka Širli Tarner, koja je potom pobegla u Kanadu, trudna sa njegovim detetom.

Endruovi roditelji su dali sve od sebe da dobiju starateljstvo nad dečakom i pošalju Širli u zatvor.

Reditelj Kurt Kuen, Endruov najbolji prijatelj, snimio je ovaj film nadajući se da će detetu dati priliku da sazna kakav čovek je bio njegov otac. Intervjuisao je Endruovu porodicu i prijatelje i dodao privatne porodične snimke. Spremite maramice jer će vam rasplet slomiti srce.

"Born Into Brothels"

"Rođeni u bordelima“ je priča deci u Indiji čije se majke bave prostitucijom.

Reditelji Zana Briski i Ros Kaufman ulaze u podzemni svet prostitucije u Sonagačiju, četvrti "crvenih fenjera“ u Kalkuti, gde deci nude časove fotografije kako bi sama mogla da dokumentuju svoj svakodnevni život na ulicama jednog od najsiromašnijih gradova na svetu. Za uzvrat, reditelji su dobili mogućnost da intervjuišu majke.

Dečje slike, često zapanjujuće, bile su prikazane na izložbama širom sveta. Ovaj film je 2005. dobio Oskara za najbolji dokumentarni igrani film.

"The Blue Planet"

"Plava planeta“ je dokumentarna serija o morima i okeanima na Zemlji. Britanski BBC je producirao ovu višečasovnu seriju koja nam pruža sveobuhvatni uvid u podvodni svet. Narator je čuveni Dejvid Atenboro, večiti zaljubljenik u prirodu i sva živa bića.

Serija je osvojila nagradu Emi za najbolju muziku i najbolju kinematografiju, a kada je pogledate biće vam jasno zašto. "Plava planeta“ nam otkriva nove vrste za koje nikada nismo čuli i čak daje odgovore na pitanja koje biolozi nisu decenijama uspeli da reše.

"Citizenfour"

Oskarom nagrađen dokumentarac nam pruža ekskluzivni uvid u prvi susret Edvarda Snoudena sa novinarima koji će objaviti njegova otkrića.

U januaru 2013. godine, Lora Pojtras je počela da prima anonimne šifrovane poruke od osobe koja se potpisuje kao "CITIZENFOUR“, a koja tvrdi da ima dokaze o ilegalnim radnjama Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) u Sjedinjenim američkim državama. Ovaj program NSA vodi u saradnji sa drugim obaveštajnim agencijama širom sveta.

Pet meseci kasnije, ona, zajedno sa novinarima Glenom Grinvaldom i Evanom Mekaskilom odlazi u Hong Kong na prvi od mnogih sastanaka sa čovekom za koga se ispostavilo da je Edvard Snouden.

Lora je ponela je kameru sa sobom, a dobijeni film je istorija koja se odvija pred našim očima.

Sve filmove pogledajte na sajtu watchdocumentaries.com

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta ćemo gledati na Netflixu u januaru
Netflix

Filmovi i serije

04.01.2022. 08:05

Šta ćemo gledati na Netflixu u januaru

Nekoliko zanimljivih filmova i serija stiže na Netflix ovog meseca. Pored novih naslova, puno je i onih već dobro poznatih, da osvežimo pamćenje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve