Scena
05.04.2023. 22:15
Beta

Za 2023. godinu

NIN-ovom žiriju za najbolji roman se pridružuju dve dame

Knjige
Izvor: Shutterstock

Redakcija beogradskog nedeljnika NIN pozvala je izdavače i autore da konkurišu za ovogodišnju NIN-ovu nagradu za najbolji roman i da pošalju svoje romane, napisane na srpskom jeziku i prvi put objavljene tokom 2023.

Rukopise treba poslati u šest primeraka na adresu NIN-a (Cetinjska 1, IV sprat, poštanski fah 41, 11000 Beograd), a kako je najavljeno spisak primljenih izdanja redovno će biti ažuriran na sajtu nedeljnika, nin.co.rs.

Krajem godine žiri će kao i do sada dati komentar aktuelne romaneskne produkcije, te načiniti širi, uži i najuži izbor, a sredinom januara 2024. saopštiće konačnu odluku.

Kako je saopšteno, Tamara Mitrović i Violeta Stojmenović nove su članice NIN-ovog žirija i one će najbolji roman objavljen tokom 2023. odabrati zajedno sa Milenom Đorđijević, Goranom Кorunovićem i Žarkom Svirčev.

Tamara Mitrović je diplomirala je na Кatedri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, bila je novinarka kulture na TV Studio B i ART televiziji, a od 2012. urednica je Кnjiževnog programa Doma kulture Studentski grad (DKSG).

U okviru izdavačke delatnosti DКSG, uredila je i objavila petnaest knjiga od 2017. godine, od kojih su neke dobile značajna priznanja.

Violeta Stojmenović takođe je diplomirala je na Кatedri za opštu književnost i teoriju književnosti  u Beogradu, gde je i doktorirala.

Od 2003. radi u Narodnoj biblioteci Bor, gde u poslednjih nekoliko godina uređuje i vodi književne i druge programe, a od 2014. uređuje i Beležnicu, časopis biblioteke.

Prikaze i eseje objavljivala je u Poljima, Кulturi, Letopisu Matice srpske, Dometima, Кoracima, veb-časopisu Eckermann, na portalu Radničke komune LINКS, u Danasu i drugim časopisima i listovima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ivana Dimić za "Ekspres": Istorija je zlokobna za male narode
ivana dimić, ATA, 25. 2. 2023.

Intervju

25.02.2023. 15:50

Ivana Dimić za "Ekspres": Istorija je zlokobna za male narode

Ivana Dimić jedna je od najpoznatijih srpskih književnica, a po profesiji je diplomirani dramaturg. Autor je brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i televizijskih scenarija. Osim toga, prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Obavljala je funkcije pomoćnika ministra za kulturu, direktora Drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Član je Srpskog književnog društva od 2001, a od 2005. godine ima status istaknutog umetnika.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve