Scena
30.03.2023. 20:10
Beta

Niš

Jeleni Angelovskoj nagrada za najbolju knjigu za decu

Knjiga, knjige
Izvor: Shutterstock

Nagrada "Maleni cvet", koju Grad Niš dodeljuje naboljoj knjizi za decu u prethodnoj godini, pripala je Jeleni Angelovski za knjigu "Mika", saopštio je Niški kulturni centar (NKC).

U obrazloženju žirija navodi se da je roman "Mika" namenjen i mlađoj čitalačkoj publici i odraslima.

"U široko postavljenom interknjiževnom i interkulturalnom dijalogu sa tradicijom i modernošću, svojim i stranim, Jelena Angelovska u romanu 'Mika', u trideset poglavlja napisanih po azbučnom redu, duhovito i uz visoko izgrađenu svest o značaju jezika u kreiranju fikcionalnih svetova, opisuje odrastanje i sazrevanje glavnog junaka, tinejdžera Mike, u Švajcarskoj", navodi žiri.

Roman "Mika" objavljen je u izdanju Službenog glasnika 2022. godine i te godine je osvojio nagradu "Rade Obrenović" koju Zmajeve dečje igre dodeljuju za roman godine za decu i mlade.

Jelena Angelovski je diplomirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost. Magistrirala je 2009. godine, a doktorsku disertaciju odbranila je 2014. godine na istom fakultetu.

Objavila je dve zajedničke knjige u okviru grupe za Kreativno pisanje Centra za stvaralaštvo mladih, "Zadaci iz marljivosti" (2000. godine) i "Dnevnik 2000" (2001. godine).

Više godina uređivala je Zbornik poezije i proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije "Rukopisi".

Učestvovala je u izradi tri udžbenika za srpski jezik u izdanju "Eduke" iz Beograda.

Objavljuje eseje, prikaze i kritike u književnim časopisima.

Od 2018. godine živi u Švajcarskoj, u blizini Ciriha, gde predaje maternji jezik i kulturu deci srpskog porekla.

Kraće prozne beleške o svojim imigrantskim iskustvima objavljuje na blogu stelovanjeglave.com.

Na svom Jutjub kanalu emituje kratke video sadržaje namenjene deci u dijaspori i matici i usmerene ka olakšavanju čitanja i pisanja.

O nagradi "Maleni cvet" ove godine je odlučio je žiri u kojem su bile profesorke književnosti za decu Danijela Kostadinović i Milica Aleksić, i prozni pisac i urednik Srđan V. Tešin.

Na konkurs, objavljen decembra 2022. godine, stiglo je 26 knjiga iz produkcijske 2022. godine.

Nagrada "Maleni cvet" dodeljuje se sedmi put, a svečano urućenje plakete i novčanog dela nagrade biće u Gradskoj kući tokom maja ili juna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slaviša Pavlović: "Živimo u doba najvećeg licemerja"
1

Intervju

09.03.2023. 22:05

Slaviša Pavlović: "Živimo u doba najvećeg licemerja"

Slaviša Pavlović po mnogo čemu jedinstvena je pojava na srpskoj književnoj sceni. Do sada je objavio romane "Zavet“ (2010), "Nema šanse da ne uspem“ (2012), "Zavet heroja“ (2014), "Apisov apostol“ (2016), "Himerina krv: roman o Dučiću“ (2020) i istorijsko-dokumentarnu knjigu "Ratnici Crne ruke“ (2017).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve