Scena
23.01.2022. 22:35
Tanjug

Februar

Ovo ne smete da propustite: Ruski džez i balkanski fjužn

Saksofon i klavir
Izvor: Shutterstock

Etno džez pijanista iz Srbije Vasil Hadžimanov i najveći etno džez saksofonista Rusije - Oleg Kirejev, imaće koncert 10. februara prvi put na sceni kluba Novi BitefArtCafe u Beogradu.

Dva umetnika će izvesti džez kompozicije u neobičnim i jedinstvenim aranžmanima, prožete ruskim i srpskim tradicionalnim melosom, kao sasvim novo čitanje najboljih autorskih kompozicija predstavnika savremene balkanske i ruske džez scene.

Kako najavljuju organizatori događaja, sve što publika voli u stvaralaštvu Vasila Hadžimanova, doneće novi zvuk saksofona ruskog muzičara, na potpuno nov način.

Sa druge strane, Vasil će uneti nove boje i balkanski ritam u kompozicije koje je napisao Oleg Kirejev - više tradicionalnog kolorita u džez klasiku.

Muzičari su izabrali svoja omiljena autorska dela koja pokazuju njihovo majstorstvo i talenat.

Ruski džez i balkanski fjužn - tako bi moglo da se opiše usmerenje programa koju će muzičari predstaviti ljubiteljima džeza i svim poštovaocima sadržajnog zvuka.

Oleg Kirejev i Vasil Hadžimanov su započeli svoju saradnju pre dve godine, kada su imali zajedničke koncerte na Kolarcu, klubu Soul Society (Bitef teatar), kao i turneju po Rusiji u intimnim prostorima.

Zajedno su krenuli da istražuju spoj tradicionalne muzike i popularnih pesama, a rezultat je bio nastajanje novog projekta rusko-srpskog džeza.

Kirejev je u svetu džeza poznat od 1984. godine., smatraju ga pionirom etno džeza u Sovjetskom Savezu i Rusiji.

U Beogradu je nastupao na Kolarcu, Studentskom kulturnom centru, Akademiji 28 i drugim mestima.

Olegov album "The Meeting" je dospeo na listu Top 100 džez albuma na radio-stanicama SAD-a.

Kao dete iz poznate jugoslovenske muzičke porodice, Vasil Hadžimanov počeo je da se bavi muzikom još sa pet godina, a kao muzičar svetskih razmera, diplomirao je na čuvenom Berkliju (SAD) na klavirskom odseku.

Vasil je napisao autorsku muziku za nekoliko filmova i serija, od kojih su poslednji TV serija “Dug moru” i film “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Andrića.

Nedavno je proslavio 25 godina stvaralačke karijere, a tokom leta 2021. i pored pandemije, nastupao je u različitim postavama na više koncerata u BitefArtCafe-u na Kalemegdanu, na festivalu “Jaž in the Garden” u Botaničkoj bašti i širom regiona na mnogim festivalima, manifestacijama i solo večerima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ričard Klejderman, pijanista kojeg slušaju i oni koji ne vole klasiku
Ričard Klejderman

Ekskluzivni intervju

17.12.2021. 07:05

Ričard Klejderman, pijanista kojeg slušaju i oni koji ne vole klasiku

Ukoliko i niste ljubitelj klasične muzike, sigurno ste čuli najmanje jednu kompoziciju u izvođenju Ričarda Klejdermana, "Baladu za Adelinu“, na primer, koja je prodata u 28 miliona kopija u 38 zemalja sveta. I mnoge druge kompozicije, pre svega rok i pop koje je svirao u duhu klasične muzike, postale su toliko popularne da je plavokosi muzičar ušao i u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspešniji pijanista na svetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve