Scena
19.05.2022. 13:15
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Roman o zlu rata posle kojeg više nikada nećete biti isti

knjiga
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Magdalene Blažević: "U kasno ljeto“.

Magdalena Blažević rođena 1982. godine, odrasla je u Žepču, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost. Kada ne putuje, živi i radi u Mostaru.

Njene kratke priče objavljivane su u relevantnim književnim časopisima i na važnim književnim portalima. Dobitnica je nekoliko nagrada za najbolju priču. Zbirku priča "Svetkovina“ objavila je 2020, a one su pojedinačno ubrzo prevedene na više jezika, dok je naslovna ušla u uži izbor za američku književnu nagradu "Adelaide“. Njen prvenac, roman "U kasno ljeto“, potresno i poetično antiratno ostvarenje, ispričan je iz perspektive Ivane Širić, devojčice ubijene u Bosni 1993.

Da li su u bosanskim planinama i selima u blizini reka, župa obučenih u sve nijanse zelene: boju bosanske trave, nigde drugde zapaćenu, kao veliko zeleno more u gorama, boju zelene jabuke, smaragda, maslinastu i boju kadulje, mahovine ili paprati, do kraljevsko zelene, živeli jednom srećni ljudi, tihi i radni, opijeni prirodom i toplinom ognjišta, različitih generacija, jedna uz drugu, prastrine, prababe, babe, dedovi, očevi, majke, braća i sestre, bliski jedni drugima, susedima, životinjama, dobroćudni i bujni?

Živeli bez struje, ponekad i bez vode u kućama manje ili više trošnim, ali mirisnim, prepunih ostava i magaza, a bili srećni i bliski? Da li je to mit ili izmišljotina?

Da li ste čuli da bosanske mačke tamane miševe jer su često viđene krvavih zuba, sa svojim umrtvljenim plenom na doksatima?

Možda se pitate kako su bili srećni, spokojni i bliski, kad nisu bili bogati i nisu umeli da kamen pretvore u zlato? A idila se ne može kupiti, nije na prodaju, ali se može uništiti ljudskom rukom.

Stidi se, univerzume, stidi se, Bosno, stidi se, Srbijo, stidi se, Hrvatsko, stidi se, Evropo, i stidi se, Balkanu. Kosmose, stidi se. Ti poslednji jer značiš ukras, a uništio si najlepši ukras pod kapom nebeskom.

Magdalena Blažević napisala je snažan antiratni roman, jak, gotovo nuklearan, a da nijednom rečju nije pomenula naciju, veru, politiku. I zaista nije bitno šta je devojčica bele kose, koju joj majka ispira čajem od kamilice, Ivana Širić, bila rođenjem, osim oličenje nevinosti, tanano ljudsko biće koje je volelo svoje bližnje. I koje je prostreljeno kuršumom u srce.

Vi vidite zlo rata, vojnike-demone koji drže oružje u ruci, upadaju ljudima u kuće, demoliraju ih i ubijaju ukućane, zbegove, straže, spakovane kofere, prašnjave puteve, stare "lade“, kuće rođaka, izbeglicama dodeljene kuće, koje oni svojim prisustvom oplemenjuju, bez obzira na to koliko su ružne, trošne ili nedovršene.

Ako je u ovim gudurama i predelima postojao raj, onda je on bio u zelenoj, zatravljenoj, mirisnoj Bosni. Nažalost, nema restauracije, povratka na staro. Moramo ići dalje, čuvajući sećanje koje nam je podarila Magdalena Blažević, kao vestalka.

Od njenog glasa će vas boleti srce, grlo se stegnuti i mozak prštati od jeda. Kad ranjene umesto na nosilima prebacuju na sobnim vratima, kad prave poslednju fotografiju nalik posmrtnoj rimskoj masci, kad grob devojčice prebacuju na vis, na suvlje mesto, kad joj brat na svaki grob spušta Sunce, kao div iz bajke, kad znate da ovo tanano stvorenje nikad neće poneti svoj nevestinski veo i kad zbog toga u sebi istovremeno urlate od besa i plačete od nemoći.

Posle čitanja romana "U kasno ljeto“ Magdalene Blažević, koji treba da se uvrsti u ovdašnje i belosvetske lektire, više nikada nećete biti isti. Duša će u vama prepući i ostaće srča.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve