Svet
25.08.2022. 12:35
Beta - AP

"Koriste nesrećne ljude"

Ministar: "Turska namerno usmerava azilante ka Grčkoj"

grčka, grčka zastava
Izvor: Shutterstock

Grčki ministar za javni red Takis ​​Teodorikakos izjavio je da su grčke vlasti za manje od mesec dana sprečile oko 25.000 migranata da ilegalno uđe u zemlju.

"Samo tokom avgusta meseca do sada, 25.000 ilegalnih migranata pokušalo je da uđe preko grčko-turskih granica. To je veoma veliki broj", rekao je Teodorikakos.

On je optužio Tursku da usmerava azilante ka Grčkoj, i dodao da pritisak na kopnenim i morskim granicama sa Turskom "prerasta u posebnu pretnju po integritet i bezbednost Grčke".

"Očigledno je da turska strana koristi ove nesrećne ljude na sistematičan, metodičan i složen način", rekao je Teodorikakos.

Dodao je da su mnogi migranti koji idu u Grčku Sirijci i tvrdi da su na to "primorani jer se čini da im turske vlasti postavljaju dilemu, ili da se vrate u Siriju ili da pređu u Grčku".

Turski zvaničnici i međunarodne grupe za ljudska prava više puta su optužile Grčku da ilegalno vraća tražioce azila, ne dozvolivši im da podnesu zahtev za azil.

Atina je demantovala te optužbe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oko 600 migranata sprečeno da uđe u Grčku
Migranti

Najveći pokušaj

23.05.2022. 22:05

Oko 600 migranata sprečeno da uđe u Grčku

Oko 600 migranata sprečeno je da pređe Egejsko more i uđe u Grčku iz susedne Turske, u najvećem pokušaju prelaska ove godine, saznaje se od grčke obalske straže.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve