Svet
03.12.2022. 16:15
Beta-AFP

Stelt bombarder B-21

Ameri predstavili čudo od aviona, može da leti bez posade (VIDEO)

1
Izvor: YouTube screenshot

SAD su predstavile svoj novi strateški stelt bombarder B-21 Rejder, letelicu koja može da deluje bez posade i sprovodi nuklearne udare dugog dometa, kao i da koristi klasično naoružanje. 

Avion je predstavljen u petak uveče u Palmdejlu u Kaliforniji, na jednoj od lokacija njegovog proizvođača kompanije "Nortorp Grumana" (Northorp Grumman) na pažljivo pripremljenoj ceremoniji otvorenoj intoniranjem američke himne.

Kompanija je predstavila letelicu visoke tehnologije, a Pentagon planira da kupi najmanje takvih 100 aviona po ceni od skoro 700 miliona dolara po avionu.

"B-21 Rejder je prvi strateški bombarder u gotovo više od tri decenije", rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin i dodao da njime SAD pokazuju inovativonst i znanje.

Američka vojska ne želi da otkrije suviše informacija o kapacitetima aviona B-21, čije su tehničke karakteristike tajna. Međutim, ovaj novi model koji će postepeno zameniti bombarder B-1 i B-2, trebalo bi da ima znatna unapređenja u odnosu na postojeću flotu.

Novi avion ima domet kojim nijedan drugi bombarder dugog dometa ne može da se meri, rekao je Ostin koji je dodao i da letelica jedan od najtrajnijih bombardera ikad napravljenih.

Kao i najveći deo nedavnih modela letelica američke vojske, kao što su lovci F-22 i F-35, avion B-21 će biti u stelt izvedbi.

"Čak i najnapredniji sistemi protivvazdušne odbrane će imati teškoće da detektuju B-21 na nebu", rekao je Ostin i dodao da je avion rezultat 50-godišnjeg američkog iskustva u toj oblasti.

Ministar je rekao i da je avion napravljen tako da može lako da prihvata novo oružje koje još nije napravljeno. On je osmišljen da može da se razvija i da uklapa buduće softvere kojim će moći da se unaprede njegove performanse, tako da ne može brzo da postane zastareo.

Avion takođe može da leti bez posade, ali se o tome nije govorilo na prezentaciji u Palmdejlu.

Portparolka vojske je potvrdila za Frans pres da se predviđa ta mogućnost za avion ali da još nije doneta nikakva odluka o tome da leti bez posade. 

Prvi let aviona B-21 predviđen je u 2023. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto nemačka vojska nema dovoljno municije
Nemačka

Bundesver

29.11.2022. 09:57

Zašto nemačka vojska nema dovoljno municije

Nemačka opozicija optužila je vladu za pasivnost u nabavci municije za vojsku. Istovremeno je namenska industrija saopštila da vlada ove godine jedva da je naručila nešto municije, oružja i opreme.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve