Svet
29.06.2023. 19:25
Beta

Prigožin i njegovi borci

Šta će biti sa grupom Vagner

1
Izvor: Beta / Kommersant Publishing House / Vasily Deryugin

Vođa plaćeničke formacije Vagner Jevgenij Prigožin odbio je da potpiše bilo kakve ugovore s Kremljom posle čega mu je saopšteno da se njegove snage više neće boriti u Ukrajini.

Predsednik Odbora Dume za obranu Andrej Kartapolov izjavio je da Prigožin nije hteo da potpiše ugovor sa Ministarstvom odbrane, prenosi TASS.

Podsetio je da je nekoliko dana pre prošlonedeljne pobune Ministarstvo odbrane saopštilo da sve formacije koje obavljaju borbene zadatke moraju da potpišu ugovor i da je Prigožinu rečeno da će mu biti uskraćeno finansiranje ako njegovi borci ne potpišu ugovore.

Kartapolov je saopštio da su svi sem Prigožina počeli da sprovde tu odluku, ali je kod Prigožina "sve to rezultiralo pokušajem izdaje i prevare njegovih drugova", rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da plaćenici Prigožinove organizacije Vagnera, koji su učestvovali u pobuni prošlog vikenda, mogu ili pristupiti ruskoj vojsci ili otići u Belorusiju.

Nekoliko beloruskih medija je 27. juna izvestilo o renoviranju bivše vojne kasarne u selu Tsel u okrugu Asipovič koja udaljena oko 90 kilometara od Minska. 

Satelitski snimci potvrđuju aktivnosti u toj donedavno napuštenoj vojnoj bazi, a o popravkama pričaju stanovnici, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Uz pomoć satelitskog servisa Planet.com, RSE je proverio kako je izgledala vojna baza u Tselu 27. i 17. juna. Na slici se mogu vidjeti dve zgrade, jedna od 270 sa 170 metara, a druga 200 sa 160 metara, a ima i drugog, pretpostavlja se i velikih vojnih šatora čega pre nije bilo.

Ukrajinski vojni stručnjak Oleg Ždanov je za RSE rekao da je rano govoriti o pripremi napuštene kasarne kod Asipoviča za Vagner.

On je međutim rekao da se na satelitskim snimcima vidi izgradnja tipičnog vojnog logora i da verovatno graditelji umesto šatora postavljaju montažne zgrade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vođa grupe Vagner došao u Belorusiju
1

Lukašenko potvrdio

27.06.2023. 18:30

Vođa grupe Vagner došao u Belorusiju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je da je u Belorusiju stigao Jevgenij Prigožin, šef privatne vojske Vagner.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve