Svet
28.06.2023. 21:45
Beta

Vol strit džurnal tvrdi

"Prigožin hteo da otme najviše vojne zvaničnike - Šojgua i Gerasimova"

1
Izvor: Beta / Prigozhin Press Service

Vođa plaćeničke formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, planirao je da zarobi dvojicu najviših vojnih zvaničnika Rusije - ministra odbrane Sergeja Šojgua i šefa generalštaba Valerija Gerasimova, ali mu je plan propao, pa je potom krenuo sa svojim borcima prema Moskvi, javlja Vol strit džurnal, pozivajući se na zapadne zvaničnike, a prenosi CNN, koji je povodom izveštaja ovog lista razgovarao sa evropskim zvaničnicima za bezbednost.

Prigožinova zavera uključivala je zarobljavanje Šojgua i Gerasimova onda kad bi njih dvojica posetili pograničnu oblast sa Ukrajinom, napisao je Vol strit džurnal.

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) saznala za to dva dana pre nego što je poseta trebalo da se dogodi, što je Prigožina nateralo da u poslednji tren promeni svoj plan, i umesto toga krene ka Moskvi, navodi se u izveštaju.

Vagnerovi plaćenici preuzeli su kontrolu nad vojnom bazom u gradu Rostov na Donu blizu granice sa Ukrajinom, pa su u konvoju krenuli ka glavnom gradu Rusije. Na tom putu, Prigožin je prekinuo pobunu nakon što je sa njim razgovarao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Na pitanje o članku koji je objavio Vol strit džurnal, dva izvora u evropskim bezbednosnim krugovima rekla su za CNN da, iako je verovatno da bi Prigožin izrazio želju za hvatanjem ruskih vojnih čelnika, nije bilo procene ima li on verodostojan plan da to učini.

Prigožin je prethodnih meseci žestoko kritikovao Šojgua i Gerasimova, a dan pre pobune je čak izjavio da je vojni vrh Rusije doveo predsednika države Vladimira Putina u zabludu i da rat u Ukrajini nije poveden iz onih razloga koji su saopšteni javnosti.

Kako piše CNN, bilo je nagađanja o ulozi visokih ruskih zvaničnika kad je u petak uveče pobuna Vagnera počela.

List Njujork tajms je, pozivajući se na američke zvaničnike, navodno upoznate s američkim obaveštajnim podacima, javio da je zapovednik ruskih vazduhoplovnih snaga, general Sergej Surovikin, "unapred znao za planove Jevgenija Prigožina da se pobuni protiv ruskog vojnog rukovodstva."

Surovikin je pozvao Prigožina da zaustavi pobunu ubrzo pošto je počela, u video poruci u kojoj je jasno bio na Putinovoj strani.

Upitan za priču Njujork tajmsa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio: "Sada će biti puno nagađanja i glasina oko ovih događaja. Verujem da je ovo samo još jedan primer."

Jedan evropski obaveštajni zvaničnik rekao je za CNN da postoje naznake da su najviši ruski bezbednosni zvaničnici imali neka saznanja o Prigožinovim namerama, i da možda nisu preneli informacije o njima, već su radije hteli da vide šta će se desiti.

"Možda su znali, a možda nisu rekli za da znaju, ili su znali pa odlučili da pomognu da se to ostvari. Postoje neke naznake. Možda je bilo prethodnih saznanja", rekao je taj zvaničnik.

Iako pobuna nije uspela, Putinov prestiž je narušen, ocenio je on. "Ako je to ono što su frakcije želele, to su i dobile."

Viktor Zolotov, direktor ruske Nacionalne garde, u ponedeljak je rekao da su visoki ruski zvaničnici znali da Prigožin planira pobunu jer su ih otkrili ljudi bliski šefu Vagnera, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

Zolotov je takođe rekao da su pobunu "inspirisale zapadne obaveštajne službe" jer su "imale saznanja sedmicama unapred".

Ove sedmice je CNN javio da su američki obaveštajci sklopili detaljnu i tačnu sliku Prigožinovih planova koji su doveli do njegove kratkotrajne pobune, uključujući gde i kako je Vagner planirao da napreduje. Ali, prema izvorima upoznatim s tim pitanjem, obaveštajni podaci bili su toliko pomno čuvani da su pokazani samo odabranim saveznicima u NATO, uključujući visoke britanske zvaničnike.

Čini se da je Prigožinov spektakularni sukob s Kremljem proizašao iz poziva ruskog Ministarstva odbrane da ugovorima direktno angažuje Vagnerove plaćenike, a taj potez bi, piše CNN, suštinski uništio Prigožinove unosne poslove u Rusiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je stvarno stanje u Rusiji posle pobune Vagnera
1

Agencija Frans pres

27.06.2023. 07:05

Kako je stvarno stanje u Rusiji posle pobune Vagnera

Rusija je u svet poslala fotografije povratka u normalu ukidanjem bezbednosnih mera uvedenih tokom pobune paravojne grupe Vagner, krize bez presedana za koju Zapad smatra da svedoči o krhkosti Vladimira Putina, ocenila je agencija Frans pres.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve