Vesti
23.08.2021. 15:47
Tanjug

Za sad nema dogovora

Hoće li minimalac da poraste u 2022. godini?

Radnici
Izvor: Shutterstock

Predstavnici Ministarstva finansija, sindikata i poslodavaca ni na današnjem, drugom sastanku nisu postigli dogovor o visini mininalne cene rada za 2022. godinu.

Kako je rečeno Tanjugu nakon sastanka, predstavnici Ministrstva finansija predložili su da minimalna cena rada bude 35.012 dinara, a s tim predlogom se predstavnici sindikata nisu saglasili i ostali pri stavu da cena mora biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, 39.000 dinara.

Poslodavci su ostali pri stanovištu da minimalna cena rada za iduću godinu bude oko 34.000 dinara, ali i da bi pristali na veći minimalac ukoliko ih država oslobodi određenih parafiskalnih nameta.

Sledeći, treći sastanak o visini minimalne cene rada za iduću godinu biće održan u petak, 27. avgusta.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da nisu saglasni sa predlogom države od 35.012 dinara i izrazio nadu da će u petak uspeti da ispregovaraju veću sumu.

radnici
Izvor: Shutterstock

"Ostalo je da u petak vidimo da li postoji šansa da nešto promenimo. Nadam se da ćemo uspeti da podignemo cenu, taj pomak bi bio nedovoljan, ali bio bi dobar", kaže Mihajlović.

Iz Ministarstva su im, dodaje, poručili da je predlog sindikata da visina minimlaca bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom neodrživ.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković kazao je Tanjugu da su na sastanku poslodavci ponovili stav da cena rada ne bi trebalo da bude veća od šest odsto, ali da će prihvatiti svaku sumu, pa čak i tu koju sindikati traže, pod uslovom da dobiju umanjenje parafiskalnih nameta.

"Mi bi prihvatili i 39.000 dinara, ali pod uslovim da ne budu na teret privrede, već da bude kompenzovano, odnosno, da na teret privrede ide do šest odsto, zahtev sindikata je oko 22 odsto, te da se razlika od šest do 22 odsto podmiri iz budžeta", rekao je Atanacković.

Dodaje da će prihvatiti i cenu od 35.012 dinara, ako privreda dobije dodatno olakšanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ako na računu nema QR koda - ne plaćajte ga!
račun

Crna Gora

13.08.2021. 21:05

Ako na računu nema QR koda - ne plaćajte ga!

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore počelo je kampanju suzbijanja nelegalnog poslovanja u kojoj obaveštavaju građanje i turiste o tome da račune bez QR koda ne moraju da plate.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve