Vesti
28.10.2022. 14:20
Marko R. Petrović

Vreme krize

Nova vlada Srbije: Velika očekivanja i teške muke

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Sedam meseci prošlo je kao tren i Srbija je dobila novu vladu. Treću zaredom kojoj je na čelu Ana Brnabić. I drugu koja će, bar prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti oročenog veka trajanja – na dve godine, odnosno do naredne zime.

Neće se okolnosti u kojima će raditi ova vlada mnogo razlikovati od onih u kojima je prethodna okončala svoj mandat. Ratu u Ukrajini, koji oblikuje međunarodne okolnosti, a samim tim u dobroj meri određuje i položaj Srbije na geopolitičkoj mapi sveta, kraj se ne nazire.

Ostaje, dakle, otvoreno pitanje srpskog usklađivanja sa spoljnom politikom EU, odnosno u prevodu – pitanje srpskog uvođenja sankcija Rusiji.

To je, opet, usko vezano sa daljim evrointegracijama Srbije koje, realno gledano, već duže vreme stoje u mestu.

A s druge strane evropski put je opet isprepletan rešavanjem kosovskog pitanja, koje je, takođe, već duže vreme u ćorsokaku, pre svega zahvaljujući nepomirljivom stavu prištinskih organa vlasti u pogledu bilo kakvog kompromisa sa njihove strane.

U ekspozeu Ana Brnabić je, ipak, rekla da će ova vlada imati mnogo veće izazove nego što je bilo moguće zamisliti.

"Posle pandemije mislili smo da dolaze bolji dani, ali dogodio se rat na evropskom kontinentu, svet klizi u treći svetski rat, u ovakvom svetu Srbija mora da se pozicionira i sačuva stabilnost, to je glavni zadatak“, rekla je Brnabićeva i dodala da kao što se prošla vlada bavila zdravstvom, sada mora da se bavi energentima. Kaže da Srbija nastavlja evropski put, ali i traži neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

"Evropskoj uniji se može mnogo toga zameriti, ali to je jedan od najuspešnijih projekata čovečanstva“, istakla je ona.

Naglasila je da evropska budućnost Srbije najviše zavisi od toga da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji i od pitanja Kosova i Metohije.

"Vlada će raditi na ulasku Srbije u EU, ali mi tražimo da svi poštuju naš teritorijalni integritet i da se principi međunarodnog prava poštuju neselektivno. Ostajemo zemlja koja po ovim pitanjima ima nepokolebljiv stav. Srbija je 1999. godine bombardovana i nad njom je počinjena agresija, nad zemljom koja nije kročila na teritoriju druge zemlje“, istakla je Brnabićeva.

Iz svega navedenog, dakle, može da se zaključi da nikakvih sankcija Beograda prema Moskvi neće biti. Bar za sada. Odnosno dok, kako je to nedavno rekao Vučić, šteta koju Srbija zbog toga trpi ne postane veća od koristi koju sa druge strane ima.

Laički gledano, to bi značilo da bismo sankcije Rusiji mogli da očekujemo "nekako s proleća“, kada bude smanjena potreba za ruskim gasom koji je neophodan za grejanje tokom zime.

Već na proleće, međutim, situacija bi mogla da se promeni, kada bi šteta od eventualnog pritiska sa Zapada, pritom nije reč samo o političkom pritisku, mogla da bude veća od koristi koju donosi jeftiniji gas.

U pravu su zato svi koji kažu da je ova vlada zapravo krizna vlada. Mada bismo na prste jedne ruke mogli nabrojati koja od mnogih srpskih vlada u poslednjih 30 godina nije bila krizna.

Analitičari ocenjuju da će, u svakom slučaju, jedan od najvažnijih zadataka nove vlade, o čemu je govorila i Brnabićeva, biti energetska diverzifikacija.

"Glavni zadaci su energetska diverzifikacija i spoljnopolitički kurs zemlje, uz polurealističnu svest o tome kako treba održavati politiku ekonomskog razvoja, uprkos velikim izazovima, pre svega u geopolitičkoj situaciji na evropskom kontinentu“, rekao je gostujući na RTS-u analitičar Dejan Vuk Stanković.

I za Bojana Klačara, programskog direktora CeSID-a, jasno je da je energetika ključna reč u ekspozeu te da će ovo biti "krizna vlada“.

"Vidi se da u ekspozeu provejavaju posledice ukrajinske krize, na svim tačkama. I vidi se da će ovo biti vlada koja na neki način deluje u vanrednim okolnostima, to će biti krizna vlada... Već sada znamo da će dobiti novog premijera sredinom ili tokom 2024. godine“, rekao je Klačar napomenuvši da je teško da će za to vreme moći da se urade neke velike, reformske stvari.

Sa tim je saglasan i Vladimir Pejić koji u ekspozeu vidi "čitav niz hitnih mera“ kojima se, kako kaže, zapušavaju rupe zbog celokupne situacije u svetu. U 2024. Srbiju očekuju, kako kaže, ili rekonstrukcija vlade ili novi izbori.

Komentarišući to što je najveći akcenat na energetici i ekonomiji, iako je dobar deo ekspozea posvećen i Kosovu i Metohiji, Dejan Vuk Stanković rekao je da je to pitanje decenijski problem za koji se traži razrešenje uz postizanje makar minimalnog kompromisa, ali da je on sada uvezan i sa odnosima sa Rusijom.

Poruka Srbije Evropskoj uniji o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta je, kaže, konstantna. Na pitanje kako bi to shvatio da je bio na mestu ambasadora, koji su u Skupštini pratili izlaganje ekspozea, odgovara: "Da sam ruski ambasador, rekao bih – nastavite, Srbi. Da sam zapadni, verovatno bih rekao – zvuči dobro, ali nije realno.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobili smo novu vladu
1

Ana Brnabić na čelu

26.10.2022. 21:53

Dobili smo novu vladu

Skupština Srbije izglasala je novu vladu na čijem je čelu po treći put Ana Brnabić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve