Vesti
19.09.2022. 16:19
Beta

Nemački diplomata

"Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo"

kosovo
Izvor: Shutterstock

Nemački diplomata Volfgang Išinger je ocenio, povodom novih navoda medija o navodnom predlogu koji spominje mogućnost postizanja sporazuma Kosova i Srbije, da je to u suštini njegov predlog, od pre nekoliko godina, a pre proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Naveo je da se "Zapadna i Istočna Nemačka nikada nisu priznavale", ali su, kako je ukazao, "obe bile ravnopravne članice međunarodne zajednice".

"Ne tačna analogija, ali nedostatak rešenja (garancija proširenja EU) je ono za šta se EU zagreva", napisao je on.

Naveo je da je krajem 2007, stvorena trojka za Kosovo, skoro uspela da nametne model dve Nemačke koji je on predložio.

"Možda to i dalje nudi rešenje za most u pravom smeru", napisao je on.

Inače poslednjih godina predstavljeni su "non-pejperi" koji se pripisuju zemljama poput Francuske, Nemačke...

Prema okviru koji je objavio "albanianpost.com", 2023. trebalo bi da bude potpisan drugi sporazum za normalizaciju odnosa, posle onog iz 2013. kojim Srbija faktički prihvata realnost Kosova kao nezavisne države, ali je formalno ne bi priznala.

U kasnijoj fazi, hipotetički, nakon 10 godina, kada je EU spremna da se širi i uključi Zapadni Balkan, dolazi do sporazuma o međusobnom priznanju, kao preduslovu za članstvo obe zemlje u EU.

Taj plan je, prema "albanianpost.com", predstavljen u novom okviru sporazuma između Kosova i Srbije, koji je sastavljen nakon angažovanja savetnika predsednika Emanuela Makrona i kancelara Olafa Šolca.

Sporazumom od sledeće godine (ako predlog bude prihvaćen) Kosovo će priznati pet zemalja koje to još nisu uradile, dok će Srbija imati koristi od ogromne finansijske i ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona .

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o Kosovu: "Razgraničenje ipak nije rešenje"
aleksandar vučić

Sednica Skupštine Srbije

14.09.2022. 12:27

Vučić o Kosovu: "Razgraničenje ipak nije rešenje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučuć izjavio je da jeste mislio da je razgraničenje rešenje za Kosovo i Metohiju, ali da to više ne misli jer su se prilike promenile.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve