Zdravlje
06.10.2023. 15:06
Beta

Ministarka Grujičić

Koliko je doza HPV vakcina dato u Srbiji

vakcina
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je u Beogradu da je tokom prethodnih 15 meseci u Srbiji dato ukupno 54.690 doza vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Ona je navela da je prvu dozu primilo 27.415 dece uzrasta od 9 do 19 godina, od kojih 78 odsto devojčica.

Grujičić je na predstavljanju "HPV atlasa", priređenog u Skupštini Srbije, zamolila roditelje dečaka da ih vakcinišu i navela da ta vakcina ne smanjuje plodnost i ne izaziva sterilitet, kako neki tvrde, navodi se u saopštenju Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice "Progovori".

Ona je kazala da je prvu dozu primilo 14.823 dece uzrasta od 9 do 14 godina, od kojih je 57 odsto potpuno vakcinisano drugom dozom, dok je u uzrastnoj grupi od 15 do 19 godina, prvu dozu bakcine primilo 12.592 dece, od kojih je skoro 60 odsto potpuno vakcinisano sa tri doze vakcine.

Najveći broj dece u odnosu na planiranu populaciju vakcinisan je na teritoriji Čačka, Beograda i Novog Sada.

Udruženje "Progovori" je navelo da je Srbija put u publikaciji "HPV atlas" koju objavljuje Evropski parlamentarni forum o aktivnosti 47 evropskih država na polju prevencije oboljenja izazvanih HPV.

Srbija je na 29. mestu, oko kojeg su Litvanija, Andora, Kipar, Grčka, Gruzija, Slovačka, Rumunija i Španija.

Lošije od Srbije su rangirane Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Rusija, Ukrajina, Albanija, Turska, Monako.

U "HPV Atlasu" se navodi da je vakcina protiv HPV u Srbiji preporučena i finansirana i za devojčice i za dečake, dok je u lošije rangiranim zemljama vakcina namenjena isključivo devojčicama.

Po analizi, organizovani skining na rak grlića materice bi trebalo da se poboljša, o analizama u Srbiji je naznačeno da se radi samo PAPA test za rano otkrivanje raka grlića materice, ali ne i nove citološke metode.

Informacije o merama prevencije raka grlića materice putem digitalnih platformi nadležnih institucija zdravstvene zaštite je pohvaljen, međutim ukazano je da se mogu poboljšati onlajn informacije o raku grlića materice i skriningu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve