Zdravlje
27.02.2022. 15:29
R.E/Healthline

Zdravlje na prvom mestu

Ishrana koju voli i naše srce

dijeta
Izvor: Shutterstock

Pravilna ishrana je važna za naše celokupno zdravlje, naročito za pravilno funkcionisanje srca. Zato pogledajte listu ishrane koja je višestruko blagotvorana za naše srce.

Mediteranska

Ova ishrana bazirana je na minimalno prerađenim namirnicama. Stavlja naglasak na orašaste plodove, voće, povrće, ribu i semenke, piše Healthline.

Ograničava dodatne šećere, ugljenje hidrate, crveno i prerađeno meso.

DASH

Naziv ovog načina ishrane je, zpravo, skraćenica od - Dietary Approaches to Stop Hypertension, a cilj je da se pomogne lečenje hipertenzije. Ne zahteva strogu dijetu, već se preporučuju određene količine hrane na osnovu vaših potreba za kalorijama.

Uključuje žitarice, voće, povrće, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, kao i meso u kojem nema masnoća. 

Veganska i vegeterijanska ishrana

Vegeterijanska "kuhinja" ne eliminiše svo meso. Dok neki vegeterijanci jedu jaja i mlečne proizvode, vegani striktno izbegavaju sve sastojke životinjskog porekla.

Ishrana je ovde bazirana na voću i povrću, pirinču, pasulju, sočivu, proizvodima od soje, semenkama i ulju na biljnoj bazi.

Bogata je vlaknima i oksidantima koji utiču na zdravlje srca.

Fleksitarijanska ishrana

Fokusira se namirnice biljnog porekla ali dozvoljava umerene količine mesa, ribe i mlečnih proizvoda.

Ne nalaže striktan pravila ali preporučuje veći unos proteina biljnog nego životinjskog porekla. 

TLC 

Ovaj način ishrane je dobio naziv od principa koji je u fokusu - Therapeutic Lifestyle Changes, a podrazumeva kompletu izmenu životnih navika u cilju očuvanja zdravlja. 

Ova ishrana se bazira na povećanom unosu vlakana koja se nalaze u namirnicama kao što su ovsene mekinje, orašasti plodovi, pasulj, sočivo i određene vrste voća i povrća.

Ishrana bez ugljenih hidrata

Ovakva vrsta ishrane sadrži veći unos proteina i masti. Tendencija je da se ograniče namirnice kao što su hleb, žitarice, testenine, krompir i slatke grickalice.

Ugljeni hidrati ograničavaju se na 10 do 40 odsto kalorija dnevno.

Neke od studija došle su do zaključka da ishrane sa malo ugljenih hidrata poboljšavaju zdravlje srca. Umanjuju određene faktore rizika od srčanih oboljenja, uključujući prekomernu težinu i visok krvni pritisak. Istovremeno, one povećavaju HDL (dobri holesterol).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deset stvari koje ne treba jesti ako ste depresivni
mozak, hrana

Hrana i mentalno zdravlje

12.02.2022. 16:05

Deset stvari koje ne treba jesti ako ste depresivni

Ukoliko patite od anksioznosti i depresije, ono što jedete je od ključne važnosti za održavanje balansa u vašem organizmu i olakšava psihičke simptome. Pročitajte listu deset stvari koje bi trebalo da izbegavate.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve