Zdravlje
29.07.2022. 14:05
R. E/ WebMD

Nova studija

Noćna lampa u spavaćoj sobi šteti zdravlju?

lampa, krevet, spavanje
Izvor: Shutterstock

Održavanje mraka u spavaćoj sobi ne samo da vam pomaže da se dobro naspavate, već može značajno smanjiti šanse za razvoj tri glavna zdravstvena problema, kaže najnovija studija.

Osobe koje su uživale u noćnim lampicama, ostavljale upaljen TV ili pametni telefon, imaju veće predispozicije da dobiju visok krvni pritisak, dijabetes ili gojaznost, u poređenju sa onima koji tokom noći nisu bili izloženi nikakvoj svetlosti.

"Možda čak i mala količina svetlosti može biti štetna", rekla je glavna autorka studije dr Minje Kim, vanredni profesor neurologije u centru za cirkadijansku medicinu i medicinu spavanja na Medicinskom fakultetu Finberg Univerziteta Nortvestern u Čikagu, piše "WebMD".

"Neprirodno je videti ta svetla noću. Svetlost zapravo isključuje neke delove mozga koji govore našem telu da je dan, a ne noć. Dakle, ovi signali su na neki način iskrivljeni jer cirkadijanski signal slabi i to vremenom ima posledice po naše zdravlje", rekla je Minje Kim.
 

Na taj način, kaže ona, svetlost vremenom može izazvati metaboličke i srčane bolesti.

Kim i njene kolege proučavale su više od 550 učesnika u čikaškoj studiji zdravog starenja. Ljudi u dobi od 63 do 84 godine nosili su uređaje koji su merili količinu svetlosti u svojim spavaćim sobama tokom nedelje.

Studija je otkrila da je manje od polovine njih provelo pet sati u potpunom mraku dok su spavali. Ostali su bili izloženi nekoj količini svetlosti čak i tokom dubokog sna.

Istraživači su rekli da ne znaju da li gojaznost, dijabetes i visok krvni pritisak podstiču ljude da spavaju sa upaljenim svetlima ili svetla dovode do razvoja ovih stanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko često treba menjati posteljinu
spavanje, krevet, san

Zdrav san

03.05.2022. 14:25

Koliko često treba menjati posteljinu

Iako se smatra intimnom temom, pitanje učestalosti menjanja posteljine je važno jer utiče na kvalitet sna, a samim tim i života. Rezultati skorašnjeg istraživanja u Britaniji pokazali su da je javnost podeljena u vezi sa ovim pitanjem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve