Zdravlje
03.02.2022. 11:31
Tanjug

Radmilo Janković

"Omikron se prenosi za samo nekoliko sekundi"

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Zamenik direktora Urgentno kličkog centra Niš Radmilo Janković rekao je da je epidemiološka slika u Srbiji kompleksna i dodao da se naša zemlja suočava sa plimom zaražavanja, jer je omikron soj virulentan i prenosi se za nekoliko sekundi.

"Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe sa jedne osobe na drugu. Dovodi do zaražavanja velikog broja ljudi i onih prethodno inficiranih i vakcinisanih. Moja projekcija sa početka meseca je bila 20.000 ili 30.000 zaraženih", rekao je Janković za Pink televiziju.
On je kazao da su brojevi zaraženih daleko veći nego što govore zvanični podaci, te naglasio da se virus najviše širi među mlađom poulacijom koja je najmanje disciplinovana kada su epidemiološke mere u pitanju.

Govoreći o hospitalizaciji kovid pacijenata, on je podsetio da je vuhanski soj davao takvu kliničku sliku da je 20 do 25 odsto zaraženih moralo u bolnicu, a svaki peti je morao da bude hospitalizovan.

"Kasnije sa drugim sojevima kao što je delta, procenat je bio malo ispod deset, osam do deset odsto. Sada je taj procenat, na ovoliki broj zaraženih, ispod jedan odsto. Svaki stoti mora u bolnicu", rekao je Janković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Do kraja marta teška borba sa omikronom"
Koronavirus

Mirsad Đerlek

02.02.2022. 09:16

"Do kraja marta teška borba sa omikronom"

Državni skeretart u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je da ne smemo da se opuštamo, jer se pokazalo da nikako ne možemo biti sigurni o predviđanju kraja pandemije, ni Svetske zdravstvene organizacije, ni velikih svetskih stručnjaka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve