Zdravlje
14.08.2022. 13:45
R. E.

Konkretni saveti

Šta pomaže kod depresije, a nisu tablete

Depresija, tuga, briga
Izvor: Shutterstock

Depresija je stanje koje utiče, kako na um, tako i na telo. To nije trenutan osećaj neraspoloženja ili tuge, već dugoročan problem koji zahteva adekvatno lečenje.

Međutim, mnogo toga vam može pomoći da ublažite simptome depresije, a ne uključuje lekove. Naravno, potrebno je da razgovarate sa lekarem o tome da li su vam lekovi neophodni.

Ukoliko je vaša depresija blaga, mnogi lekari će vas posavetovati, da pre farmakološke terapije, promenite način života.

Pročitajte koji sve tretmani vam mogu pomoći, pre nego što posegnete za antidepresivima.

Vežbanje

Redovno vežbanje, pri čemu se povećava broj otkucaja srca, blagotvorno utiče na mnoga stanja, uključujući depresiju.

"Trening povećava dotok krvi u mozak i podstiče lučenje određenih hemijskih supstanci u mozgu, na sličan način na koji to čine antidepresivi", kaže dr Endru Lušter, profesor psihijatrije na univerzitetu UCLA, za WebMD.

Fizčka aktivnost može biti onoliko intenzivna koliko želite i koliko vam prija. Jedna studija je pokazala da pola sata šetnje brzim hodom, pet dana nedeljno, ublažava simptome kod ljudi koji imaju blagu do umerenu depresiju.

Kvalitetan san

Dobar san je važan iz više razloga, a takođe pomaže ako ste depresivni. Kako biste se bolje odmorili tokom noći, ne gledajte televiziju i ne proveravajte društvene mreže makar sat vremena pre nego što legnete u krevet. Takođe, pokušajte da manje dremate tokom dana, idite na spavanje uvek u isto vreme i, u večernjim satima, izbegavajte kafu, alkoholna pića i obilne obroke.

Psihoterapija

Razgovor sa psihoterapeutom je jedan od najboljih načina da se suočite sa svojim problemima i pokušate da pronađete rešenje. Postoji više vrsta psihoterapije, a svaka može da vam pomogne na svoj način.

Na primer, kognitivno-bihejvioralna terapija vas uči da prepoznate i prilagodite misli koje vas čine depresivnim, dok vas interpersonalna terapija upućuje na zdravije načine komunikacije i interakcije sa drugima.

Na kraju, upamtite da depresija nije znak slabosti i da je svako može osećati. Ukoliko imate simptome koji duže traju i ometaju vas u svakodnevnom funkcionisanju, obavezno se obratite lekaru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo kako da povećate proizvodnju hormona sreće
smeh, sreća, smejanje

Saveti

04.08.2022. 17:05

Evo kako da povećate proizvodnju hormona sreće

Poznato je da određeni hormoni doprinose razvoju pozitivnih osećanja, uključujući sreću i zadovoljstvo. Neke aktivnosti, poput vežbanja, kuvanja i slušanja muzike, mogu vam pomoći da povećate proizvodnju hormona zbog kojih se osećate dobro.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve