Život
07.12.2022. 07:00
R. E.

Prva dama Jugoslavije

"Bio je pun energije": Kako je Jovanka volela Tita

Jovanka Broz 6.12.2022.
Izvor: EPA / Srdjan_Suki

Josip Broz Tito je imao buran emotivni život i mnogo ljubavnica, a o tome se nije pisalo dok je bio živ, kako bi se sačuvao ugled doživotnog predsednika SFRJ.

Operska pevačica Zinka Kunc, njegova ratna sekretarica Davorjanka Paunović, samo su neke od žena koje je Tito voleo, ali nijedna nije ostavila toliki trag u istoriji kao prva dama Jugoslavije Jovanka Broz.

Stasita ličanka rođena 7. decembra 1924. kao Jovanka Budisavljević je bila izuzetno lepa i imala je očaravajuć osmeh.

Bila je veoma hrabra i sposobna, pa je već sa 17 godina učestvovala u pomaganju Narodnooslobodilačkom pokretu. Partizanski komandanti su je smatrali za veoma pouzdanu, pa su je upućivali na rizične zadatke nošenja poverljive pošte i održavanja veza između partizanskih komandi i partijskih rukovodstava.

U toku ratnih dejstava, isticala se hrabrošću, zbog čega je 1942. bila prva žena-borac iz Šeste ličke divizije koja je primljena u članstvo Komunističke partije Jugoslavije. Takođe, u ratu je dva puta ranjavana, oba puta u nogu, a posledice tih povreda su je pratile čitavog života. Za ratne zasluge nagrađena je sa Ordenom za hrabrost i Ordenom zasluga za narod drugog reda, a bila je i nosilac Partizanske spomenice 1941, piše na Vikipediji.

Tito i Jovanka su se zbližili kada je ona preuzela dužnost njegove sekretarice. Naime, Davorjanka Paunović, koja bila Titova sekretarica i tokom rata, bolovala je od tuberkuloze, a stanje joj se pogoršalo krajem 1945. godine.

Tada se javila potreba za novom domaćicom Belog dvora, ali i drugih rezidencija visokih državno-partijskih rukovodilaca. U tu svrhu je okupljena grupa proverenih partizanki koje su upućivane na rad, a među odabranima, nalazila se i Jovanka Budisavljević.

Međutim, to nije prvi put da su se Jovanka i Tito sreli, tako da je moguće da su "ljubavne varnice" između njih dvoje sevnule još ranije.

Pre dolaska na rad u Beli dvor, Jovanka je u toku rata imala dva slučajna susreta sa Josipom Brozom. Prvi se dogodio novembra 1942. za vreme Prvog zasedanja AVNOJ-a, kada je zajedno sa grupom boraca-omladinaca upućena u Bihać, gde je kroz prozor zgrade, u kojoj je boravila, videla Tita.

Drugi susret dogodio se neposredno pred desant na Drvar, maja 1944. kada je Tito posetio bolnicu u kojoj je Jovanka bila komesar.

U knjizi "Jovanka Broz, Titova suvladarka", Aleksandar Matunović, nekadašnji lični Titov lekar, je zapisao ispovest prve dame o tome kako ju je Broz zaprosio.

"Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću", bile su Titove reči kada ju je pitao da postane njegova supruga.

Jovanka je tada imala 28 godina, a Tito 60, ali je rekla da "razliku u godinama nije osetila, jer je Tito je bio pun energije, vitalan".

Venčali su se u vili "Dunavka“ u Iloku, u aprilu 1952. godine.

Oni koji su bili upućeni u odnos Jovanke i Tita kažu da ju je Maršal mnogo voleo i veoma cenio to što je govorila sve što misli, jer je bila jedna od retkih osoba u njegovom okruženju koje mu nisu podilazile.

Jovanka u boji

Modna revija

1

Modna revija

01.12.2022. 21:00

Jovanka u boji

Foto

Odnosi bračnog para su počeli da se narušavaju ranih sedamdesetih godina i postali su tema oštrih političkih rasprava. Jovanka je tvrdila da je pokušavala da zaštiti svog ostarelog supruga od raznih agenata. Njeni protivnici su tvrdili suprotno, da je ona ta koja radi protiv svog supruga.

Sam Tito je početkom 1974. naredio Savezu komunista Jugoslavije da osnuje specijalnu komisiju koja će proučavati "slučaj drugarice Jovanke“.

Tih godina je Jovanka bila optuživana da je sovjetski špijun, za odavanje državne tajne, šurovanje sa srpskim generalima, učestvovanje u zaveri protiv Aleksandra Rankovića...

Mnogi veruju da je ona žrtva ambicija raznih političara koji su uspeli da manipulišu ostarelog Maršala protiv svoje supruge.

Njihov razlaz se odvijao u etapama. Tokom 1975. godine nije bila prisutna na nekim Titovim inostranim posetama, a počele su da kruže glasine da se često svađaju. Aprila iste godine Tito je napustio njihovu rezidenciju u Užičkoj 15 i sam se preselio u Beli dvor.

Jovanka je poslednji put viđena u javnosti 14. juna 1977. na zvaničnom prijemu za premijera Norveške. Kasnije tog leta je uhapšena pod sumnjivim okolnostima. Nije bilo zvaničnog objašnjenja za njeno hapšenje, koje je navodno naredio sam Tito.

Nije se videla sa Titom poslednje tri godine njegovog života. Na kratko se pojavila u javnosti tokom Titove sahrane u maju 1980. godine. U svim državnim objavama i novinskim izveštajima je bila navedena kao Titova udovica. Iako su živeli odvojeno, zvaničan razvod se nikad nije desio.

Njena poslednja želja bila je da bude sahranjena u Kući cveća, pored Josipa Broza, što se i dogodilo, 26. oktobra 2013. u podne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Titovi potomci: Šta rade, gde i kako žive
Tito

Joška, Edvard, Sara...

25.05.2021. 13:05

Titovi potomci: Šta rade, gde i kako žive

Nakon smrti čuvenog pretka pre 41 godinu, život Titovih potomaka se potpuno promenio.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve