Život
02.07.2024. 22:00
r.e.

Pronalazite li se?

Ovih 16 stvari zadovoljne majke NIKADA NE RADE

1
Izvor: Shutterstock

Ne postoji tačan recept kojim ćete biti savršena mama, ali donosimo Vam 16 stvari koje zaista srećne majke nikada ne rade.

1. Ne odbijaju pomoć

Verovatno ste nakon porođaja imali dosta situacija u kojima su vam bliski ljudi nudili pomoć oko bebe ili kućnih poslova. Pa, što su deca starija, to su te ponude sve ređe. Dakle, kada ih dobijete - ne odbijajte… iskoristite priliku, ili još bolje, sami zatražite pomoć ako osetitie da vam je neophodna.

2. Ne nose posao kući ili “kuću” na posao

Jedna je stvar da se posao povremeno uvuče u vaš dom, ali srećne mame znaju gde je granica. Ovo se odnosi na obe situacije: kao što ne želite da odgovarate na mejlove za stolom tokom večere, ne bi trebalo ni da guglate mesta za rođendanske zabave dok su na poslovnom sastanku.

3. Ne prigovaraju za baš sve što im zasmeta

Ponekad se možete malo zaneti u prigovaranju, pa se jedna zamerka pretvori u 10, a to ume da ima potpuno pogrešan efekat. Šanse za svađu se znatno smanjuju kada je ne započnete, pa se potrudite da iznesete samo neophodne pritužbe i da mnoge od njih ostavite neizrečene. Probajte ovo: Za svake tri stvari koje vas nerviraju, izaberite samo jednu za raspravu.

4. Ne zaboravljaju da postoji plan B

Život nije fer: to je lekcija koju je tešk i roditeljima da shvate, a deci pogotovo. Ali srećne mame znaju da kada zatvorite jedna  vrata, možete otvoriti prozor. Ako vaše dete nije primljeno u željenu predškolsku ustanovu, onda morate imati listu od tri druge opcije. Ako bebisiterka otkaže, imajte dve rezervne opcije na brzom biranju. Ako muž dobije grip dan pre porodičnog putovanja u Diznilend, ona već ima osmišljen rezervni plan zabave i igre.

5. Ne odupiru se nežnostima

Najsigurniji način da rešite bilo koji problem je dobar zagrljaj. Kad god vaši mališani dohvate te slatke, pufnaste ručice - odmah ih podignite. Cenite te trenutke - čak i najslađi mališani mogu da se transformišu u ljutog tinejdžera.

6. Nemaju prevelika očekivanja

Srećne mame znaju da je nemoguće da sve ide kako treba u isto vreme. Kada jedno dete drema, drugo će vas sigurno razbesneti. Kada je jedna prostorija uredna, druga je kao da je u nju pala “atomska bomba”. Kada su svi čisti, nahranjeni i obučeni, sigurno na već kasnite 20 minuta. Budite zadovoljni dovoljno dobrim.

7. Ne veruju da su sve savladale

Srećne mame se uvek prilagođavaju, prilagođavaju i prilagođavaju. One znaju da samo zato što određeni raspored spavanja sada funkcioniše, neće raditi zauvek, a sigurno neće raditi za sledeće dete. Budite otvoreni za isprobavanje novih stvari, posebno kada navodno dokazana metoda ne ide kako se očekivalo.

8. Ne obavljaju sve poslove same

Ne živite samo vi u svojoj kući, pa zašto je samo vi čistite? Dajte svojoj deci nedeljne poslove i pobrinite se da vaš muž ravnopravno uzme deo obaveza - od ribanja toaleta, preko pražnjenja mašine za pranje sudova  do plaćanja računa.

9. Ne tračare

Znamo…teško je prekinuti tu naviku, ali gledanje s visine na druge roditelje nikome ne čini dobro. I zapamtite: ako je tako lako suditi, isto tako je lako i drugima da osude vas.

10. Ne biraju decu umesto partnera

Srećne mame bezuslovno vole svoju decu, naravno, ali ne moraju nužno da stavljaju njih i svoje potrebe iznad onih svojih partnera. Budite sigurni da oboje obraćate pažnju jedno na drugo i ne dozvolite da se život vrti isključivo oko vaše dece.

11. Ne glume mučenice

Možda mislite da je baš vama najteže, ali razmislite da li podsvesno stavljate sav teret na sebe. Prestanite da govorite: “Lakše ću ja to da uradim” i pokažite svojoj deci šta je potrebno da nered postane čista soba. Srećne mame će biti srećnije ako imaju više vremena za sebe i odmor, nego ako će one biti jedine koje u kući umeju da promene pelene ili razvrstaju veš.

12. Ne raspremaju sto prebrzo

Ručak je mesto na kom se porodica okuplja i uživa. U svom pokušaju da završite stvari što pre, možda požurujete i preskačete zabavne stvari. Srećne mame znaju da ako je razgovor za stolom dobar, nema potrebe da počnu da rasklanjaju tanjire čim se oni isprazne.

13. Ne osećaju krivicu

Nemojte žaliti zbog odluka koje ste doneli, čak i ako se ispostavi da su pogrešne. Srećne mame znaju da za svaku tehniku roditeljstva postoji neka studija koja kaže da je to najvažnija stvar koju možete učiniti za svoje dete, a drugi doktor kaže da je to jednako zlostavljanju dece.

14. Uživaju u trenutku

Srećne mame nemaju problem da priznaju da će vrlo verovatno propustiti mnoge bitne trenutke. Možda propuste priredbu ili dve. Ali one se maksimalno trude da kada su sa svojom decom ostave po strani svoje telephone, poslove i budu istinski prisutni.

15. Ne stavljaju sebe na poslednje mesto

Nije sebično staviti neke lične prioritete iznad prioriteta svoje porodice. Iscrpljena mama pod stresom je daleko manje efikasna od one koja je morala da ode na svoj omiljeni čas joge, da se dugo tušira ​​ili pročita makar samo poglavlje svoje knjige. Za mnoge, sat dnevno ili samo jedna noć nedeljno je sve što je potrebno za sreću.

16. Nikada ne krše pravila

Kada ste vi ti koji postavlja pravila, možete ih povremeno i prekršiti. Dodatnih 20 minuta gledanja televizije za vase dete, kako biste mogli na miru da farbate nokte ili odlazak na sladoled pred večeru u posebno napetim danima ponekad može da napravi veliku razliku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majka – gravitaciona sila
roditelji, otac, tata, dete

Preporuka za čitanje

17.01.2023. 23:20

Majka – gravitaciona sila

Kako sama Ani Erno kaže pri kraju svog romana "Jedna žena“: "Ovo, naravno, nije biografija, ni roman, možda nešto između književnosti, sociologije i istorije“
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve