Biznis
18.05.2022. 12:15
Marko R. Petrović

Ruski gas

Poruka nezadovoljstva za Evropsku uniju

Gas
Izvor: Shutterstock

Potez očajnika koji više nema šta da izgubi ili pokazatelj samouverenosti i sigurnosti u sopstvenu pobedu. Šta je od ta dva slučaja želela da demonstrira Ukrajina kada je od srede 11. maja u 7 časova izjutra stopirala transport ruskog gasa ka Evropskoj uniji preko gasne stanice "Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti?

Isporuke ruskog gasa preko Ukrajine istog momenta opale su za četvrtinu, s obzirom na to da je ova linija bila glavni tranzitni vod od istoka ka zapadu. Rusija, naravno, ima i druge trase kojima gas i dalje, iako je rat u Ukrajini odavno ušao u treći mesec, nesmetano teče ka zemljama Zapadne Evrope, koje su Rusiji uvele sankcije na gotovo sve, osim na izvoz gasa i nafte, koji su, naravno, neophodni za funkcionisanje zapadnoevropske privrede.

Pitanje je, naravno, koliko će biti moguće nadoknaditi gubitak nastao zavrtanjem slavine na "Sohranovki“, kao i koliko će to da košta finalne kupce.

Za spoljnopolitičkog analitičara Boška Jakšića potez Kijeva nije ni potez očajnika, ali još manje ukazuje na skoru pobedu Ukrajine u ratu sa Ruskom Federacijom. To je, kako ocenjuje, pre svega poruka koja je upućena Zapadu i koja oslikava nezadovoljstvo Kijeva zapadnom podrškom koju dobija u ovom ratu.

"Kijev Zapadu šalje poruku kojom želi da skrene pažnju, što Zelenski već odavno čini, da nisu zadovoljni koliko im Zapad pomaže u ratu protiv Rusije. A to se odnosi prvo na to što nije uslišen njihov zahtev da se uvede zona zabranjenog leta iznad Ukrajine, do toga da nisu zadovoljni ni količinama ni vrstom naoružanja koje iz zapadnih arsenala stiže do ratišta na istoku Ukrajine.
Moguće je da na taj način žele da izvrše dodatni pritisak na Zapad koji, takođe, nije spreman ni da otpočne proceduru za ulazak Ukrajine u EU po ubrzanom postupku“, ocenjuje Jakšić za "Ekspres“.
 

S druge strane, primetno je da se u prvim satima nakon zavrtanja gasne slavine gotovo niko od zapadnih zvaničnika nije izjašnjavao na ovu temu. Jakšić dodaje da ne može da prognozira kakvi će biti efekti ovog ukrajinskog poteza. Ističe, međutim, i kako mu se čini da Ukrajina baš i nije u poziciji da na ovaj način ucenjuje Rusiju koja, kako kaže, ima i druge mogućnosti za transport gasa.

"Istovremeno, međutim, Ukrajina se na ovaj način odriče i dela prihoda od tranzicije gasa preko njene teritorije. Ne znam koliko je to racionalan potez bio“, kaže Jakšić.

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) obustavio je tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice "Sohranovka” koja se nalazi u Luganskoj oblasti i pogranične kompresorske stanice "Novopskov” jer, kako je navedeno u saopštenju, nije moguć zbog toga što su nastupile "okolnosti više sile“.

Kako je saopštio GTSOU, "okolnosti više sile“ su u činjenici da su dve stanice pod kontrolom Rusije zbog čega je došlo do "mešanja okupacionih snaga u tehničke procese“.

Kompresorsku stanicu "Novopskov” u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što je invazija počela, a kroz nju prolazi gotovo trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Kompanija je saopštila i da je "s ciljem ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke ’Sohranovka’ u tačku ’Sudža’, koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“, navodi Rojters.

Ruska strana pak saopštila je da nema nikakvih prepreka za obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, a "Gasprom“ je odbacio kao "tehnički nemoguću“ ideju o privremenom prebacivanju nedostupnih kapaciteta sa tačke "Sohranovka“ u tačku "Sudža“.

"’Gasprom’ izjavljuje i da nije dobio nikakvu potvrdu o okolnostima više sile i da ne vidi nikakve prepreke za nastavak rada u prethodnom režimu“, rekao je predstavnik ruske kompanije.

On je naglasio i da "Gasprom“ u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima, isporučuje gas za tranzit u skladu sa svim ugovorima i ugovorom sa operaterom, kao i da su usluge tranzita u potpunosti plaćene.

Poremećaj izazvan prekidom tranzita momentalno je podigao cenu gasa u Evropi na nivo koji je 250 odsto veći u odnosu na period od pre godinu dana.

Većina evropskih zemalja smanjila je oslanjanje na ruski gas prethodnih godina. Neke su pribegle i alternativnim načinima snabdevanja gasom, ali potpuno isključiti Rusiju iz tog procesa veoma je teško, s obzirom na to da je stanje na tržištu bilo prilično teško i pre rata u Ukrajini.

Italija, koja je prošle godine potrošila 76 milijardi kubnih metara gasa, oko 40 odsto svojih potreba zadovoljava uvozom iz Rusije preko Ukrajine. Ona, doduše, ima gasnu vezu i sa Alžirom, Libijom, Azerbejdžanom i Severnim morem.

Slovački ministar ekonomije Ričard Sulik izjavio je da je snabdevanje Slovačke gasom stabilno i da nema naznaka bilo kakvih problema.

I austrijski OMV saopštio je da isporuke gasa teku u skladu sa potrebama.

Evropa se, inače, gasom snabdeva i preko Poljske kroz "Jamal“ evropski gasovod, kao i preko naftovoda "Severni tok 1“ koji ispod Baltičkog mora vodi do Nemačke.

Nemačka koja je najveća evropska ekonomija i jedan od najvećih korisnika ruskog gasa u regionu saopštila je da su isporuke gasa bezbedne.

Evropske gasne rezerve su trenutno popunjene oko 37 odsto, navode u iz Evropske gasne infrastrukture, organizacije koja okuplja 68 kompanija iz 27 zemalja EU. To je, ipak, manje od uobičajenih količina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koje bi bile konkretne posledice uvođenja sankcija Rusiji
Srbija i Rusija

Rat u Ukrajini

26.04.2022. 08:10

Koje bi bile konkretne posledice uvođenja sankcija Rusiji

Baš kao što u "Mi nismo anđeli“ Srđana Dragojevića "priroda uglavnom sve radi sama“, kada se glavni ženski lik porađa u taksiju, tako i u slučaju (ne)uvođenja sankcija Rusiji, kad je reč o Srbiji, geografija uglavnom sve radi sama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve