Biznis
30.10.2023. 18:30
R.E.

Rudarenje kriptovaluta

Bitkoin troši mnogo struje i pije mnogo vode

Kriptovaluta Bitkoin
Izvor: Shutterstock / Vitte Yevhen

U protekloj deceniji, kriptovalute su osvojile svet finansija i postale predmet značajnih investicija. Međutim, sa svetlima ovog digitalnog fenomena dolazi i mračna strana.

Istraživanje Ujedinjenih nacija, koje je vodio profesor Kaveh Madani iz Instituta UN za vodu, okolinu i zdravlje, razotkriva zabrinjavajuće ekološke posledice rudarenja bitkoina, otvarajući pitanje potrebne regulacije i tehnoloških reformi.

Rudarenje kriptovaluta, posebno bitkoina, zahteva enormne količine električne energije, a rezultati istraživanja ukazuju na ozbiljne ekološke posledice. Globalno gledano, rudarenje bitkoina potrošilo je više električne energije nego čitave države poput Pakistana tokom 2020–2021. Povezane emisije ugljenika upoređivane su sa sagorevanjem 84 milijarde funti uglja ili radom 190 elektrana na prirodni gas. Da bi se ublažio ovaj ekološki uticaj, bilo bi potrebno posaditi 3,9 milijardi drveća, što je površina koja se meri u čitavim zemljama.

Istraživanje takođe razotkriva prekomernu potrošnju vode i zemljišta povezanu sa rudarenjem bitkoina. Samo otisak vode bio je ekvivalent punjenju više od 660.000 olimpijskih bazena, ukazujući na obimnu potrošnju prirodnih resursa koju kriptovalute mogu izazvati.

Još jedan alarmantan aspekt istraživanja otkriva zavisnost rudarenja bitkoina od fosilnih goriva, uključujući ugalj i prirodni gas, dok obnovljivi izvori energije poput solarnih i vetroelektrana čine minimalan udeo u ukupnoj potrošnji.

Studija Ujedinjenih nacija jasno poziva na preispitivanje ekoloških politika u industriji kriptovaluta i naglašava potrebu za ravnotežom između rasta ovog sektora i principa ekološke pravde i održivosti. Pitanje ekološke pravde postaje ključno, kako bi se uskladili ekonomska dobit i ekološki troškovi.

Dok kriptovalute oblikuju budućnost finansija, odgovor globalne zajednice na ovu ekološku krizu uticaće ne samo na tržište kriptovaluta, već i na nasleđe generacije u pogledu očuvanja životne sredine. Istraživanje Ujedinjenih nacija postavlja ozbiljna pitanja i izaziva nas na promišljanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Budućnost kriptovaluta
Kriptovalute, bitkoin

Bitkoin pada

31.07.2022. 20:15

Budućnost kriptovaluta

Velike institucije su u prethodna dva meseca prodale više od 236.000 bitkoina, što je vredno oko pet milijardi dolara, dok se bitkoin suočava sa padom od oko 70 odsto u odnosu na novembar prošle godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve