Scena
22.02.2023. 21:05
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Hronika jednog ludila

ludilo, vrisak
Izvor: Shutterstock

Arnon Grunberg rođen je u Amsterdamu 1971. u porodici jevrejskih emigranata koji su došli iz Nemačke. Majka mu je preživela Aušvic. Danas živi u Njujorku.

Nakon što je izbačen iz gimnazije, osnovao je izdavačku kuću, a sa 23 godine napisao je delo "Plavi ponedeljci“, koje je osvojilo holandsku nagradu za najbolji debitantski roman. Nagradu za najbolji debitantski roman dobio je i 2000. za roman "Istorija moje ćelavosti“, koji je napisao pod pseudonimom Marek van der Jagt.

Roman "Tirza“ ovenčan je sa četiri književne nagrade, prodat u više od 300.000 primeraka, adaptiran u pozorišne predstave, a 2010. po njemu je snimljen i istoimeni film.

Grunberg je dva puta dobio AKO književnu nagradu, holandski ekvivalent Bukerovoj nagradi. Osim što piše romane, novele, priče, eseje, poeziju i drame, redovno objavljuje i kolumne u brojnim novinama i časopisima.

Jergen Hofmester je tipičan pripadnik srednje klase, urednik u renomiranoj izdavačkoj kući, sa kućom u prestižnoj amsterdamskoj četvrti, ušteđevinom od kirija koju je plasirao u investicione fondove, oženjen umetnicom čija je fiksacija mrtva priroda, otac dve prelepe ćerke.

Ovaj koncept sigurnosti i željenog identiteta, Jergen Hofmester bi najradije zadržao odavde do večnosti, ali on jednostavno nije održiv, nije stabilan, podložan je promenama i adaptacijama. Jer ne živimo u raju. Iako Zapad Evrope za mnoge može biti njegov privid. Međutim, on je daleko od prirodnog, logičnog. Veštački je i neuništiv kao plastika.

Prvo mu se porodica raspala. Starija ćerka je otišla od kuće. Žena je napustila muža i mlađu ćerku da bi živela sa svojim ljubavnikom. Jergenov samački status traje tri godine. Sledeća nezgoda bila je suspenzija sa posla, koja se razlikovala od otkaza samo po tome što mu omogućava da do penzije prima platu, ali nije potrebno da dolazi u kancelariju. Potom mu je propala ušteđevina koju je plasirala banka u koju je verovao. Na kraju se žena vratila, kad je stvar s ljubavnikom propala, jer nije imala gde da ode. Ali to nije poboljšalo situaciju jer je ženin povratak bio iz nužde, a ne kao rezultat promišljanja ili pokajanja.

Ali, Jergen Hofmester je u jednoj ulozi uspešan. U ulozi oca. Mada je do tog cilja teško stigao, kroz otrovno trnje.

Koliko beli evropski čovek živi u laži pokazuje nam Grunbergov antijunak Jergen Hofmester. On se ne poverava Tirzi, ćerki sa kojom živi, da je prekobrojan na poslu i da više nema potrebu da radi, već odlazeći svakodnevno na amsterdamski aerodrom da maše onima kojima niko ne maše, glumi novu normalnost i potvrđuje svoj urednički identitet.

Žena se vraća, ali kao mačka, kući, a ne ukućanima. Ni ćerki, ni mužu, koji je i gledaju kako zaslužuje, kao uljeza.

Tirza, taze punoletna, odlazi sa dečkom koji njenog oca podseća na međunarodnog teroristu na putovanje u Afriku. Nakon tog putovanja će da upiše fakultet. Pre odlaska pravi oproštajnu žurku koja je uspela zahvaljujući trudu njenog oca.

Ali, baš na toj zabavi, odroniće se bodljikavo stenje Hofmesterove psihe i survaće se pravo na čitaoca. Da li je u pitanju kriza srednjih godina, sindrom praznog gnezda, nedostatak ljubavi ili iskrenosti, moraćete da istražite sami, baš kao što ste se sami rodili.

Po meni, Grunbergov lik je žrtva lažnog identiteta koji se brani životom, prećutkivanjem ili sakrivanjem istine pod tepih. On je groteska. I grčka tragedija. I vodvilj.

I čuvajte se, dragi čitaoci, jer će vas udariti iz sve snage, nisko, podmuklo, u stomak.

Arnon Grunberg: "Tirza", prevodilac: Mila Vojinović; izdavač: "Booka".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve