Scena
21.11.2022. 15:38
R.E.

Ima lepih vesti, ima

Klavir koji se vratio kući, ali bukvalno (FOTO)

klavir
Izvor: Ekspres

Prvi klavir koji je u Zadužbini Ilije M. Kolarca još od otvaranja ovog zdanja 1932. godine bio glavni koncertni instrument, ponovo je stigao u svoj prvobitni dom, posle 33 godine!

U pitanju je koncertni klavir marke "Blitner", na kojem su svirali najeminentniji pijanisti 20. veka, među kojima su Sergej Prokofjev, Artur Rubinštajn, Nikolaj Orlov, Nikita Magalov, Klaudio Arau i brojni drugi pijanistički velikani.

Naime, Kolarčeva zadužbina je pre više od tri decenije ustupila klavir tadašnjem hotelsko-apartmanskom kompleksu na Kopaoniku za organizovanje programa umetničke muzike, a sada je ovaj vredni muzički instrument vraćen svojoj matičnoj kući, zahvaljujući saradnji i podršci kompanije MK Group. Tim povodom kompaniji je uručena zahvalnica.

klavir
Izvor: Ekspres
"Imamo veliku sreću da danas kada slavimo krsnu slavu Ilije M.Kolarca i Zadužbine, možemo da izrazimo i zahvalnost našim prijateljima i partnerima. Danas, takođe, najavljujemo početak dugo očekivanog renoviranja zdanja Zadužbine. Kada tome dodamo i ovaj izuzetno emotivni momenat povratka našeg prvog koncertnog klavira svojoj kući, posebno se zahvaljujem MK grupi“, rekao je Aleksandar Peković, upravnik Kolarčeve zadužbine, na svečanoj ceremoniji.
 
1
Izvor: Ekspres

"Izuzetna nam je čast što smo pomogli da se ovakav raritet velike vrednosti za srpsku kulturu ponovo nađe u Kolarčevoj zadužbini. Ovo je najlepši način da doprinesemo obeležavanju jubileja kada ovo zdanje slavi 90 godina od svog otvaranja“, izjavio je Mihailo Janković, generalni direktor MK Group,  prilikom dodele zahvalnica, kada su sve zvanice mogle da vide izloženi koncertni klavir iz 1932. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EKSKLUZIVNI INTERVJU: Andre Riju "Kralj valcera"
andre riju, 18. 11. 2022.

Koncert o kojem se priča

18.11.2022. 10:58

EKSKLUZIVNI INTERVJU: Andre Riju "Kralj valcera"

Na njegovim koncertima se ne sedi, bez obzira na to što je reč o klasičnoj muzici. Na njegovim koncertima se pleše, peva, a ponekad ima i suza – ne od tuge, već od ushićenja. Njegovi koncerti pamte se i prepričavaju jer spadaju u one posle kojih kući odlazite s osmehom na licu, shvativši da je ovaj svet ipak jedno lepo mesto. Njegovo ime je Andre Riju, ali ga ceo svet zove "Kralj valcera“.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve