Vesti
07.02.2023. 12:22
Beta

Ambasador Amerike

Hovenier: "Sporazum će doneti koristi Kosovu i Srbiji"

Kosovo
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenier pozdravio je izjavu emisara Evropske unije (EU) Miroslava Lajčaka da je Kosovo u načelu prihvatilo predlog Evropske unije uz ocenu da će "Kosovo i Srbija imati značajne koristi".

"Sjedinjene Države su ohrabrene i pozdravljaju odluku Kosova da takođe u principu prihvati predlog Evropske unije i nastaviće da pružaju punu podršku dijalogu koji vodi EU. Privremeni sporazum će doneti značajne koristi Kosovu i Srbiji", napisao je Hovenier na Twitteru.
 

Pemijer Kosova Aljbin Kurti je juče u objavi na Twitteru napisao da "Kosovo prihvata predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije".

On je nakon sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom rekao da smatra da je evropski predlog dobra osnova za dalje razgovore i "solidna" platforma za dalje napredovanje.

Kurti je rekao da će tokom razgovora u Briselu postaviti neka pitanja o tom planu.

"Neka pitanja o međunarodnim garancijama, mehanizmima sprovođenja i rokovima uskoro će biti razmotrena tokom razgovora u Briselu. Demokratski koncepti evropske orijentacije daju nam nadu", napisao je Kurti na Twitteru.
 

On je dodao da treba intenzivirati proces dijaloga "o punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz uzajamno priznanje u centru".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti izneo šest uslova za formiranje ZSO
Kurti

Kosovo

02.02.2023. 09:00

Kurti izneo šest uslova za formiranje ZSO

Kosovski premijer Aljbin Kurti izneo je šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), a prvi uslov, po njegovim rečima, je da ZSO bude osnovana "u skladu sa Ustavom Kosova i zakonima koji su na snazi".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve