Vesti
30.05.2022. 16:05
Marko R. Petrović

Više sreće drugi put

Kolinda Grabar Kitarović ispašta zbog veza sa Rusijom?

Kolinda Grabar Kitarović 30.5.2022.
Izvor: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Norvežaninu Jensu Stoltenbergu produžen je mandat na mestu generalnog sekretara NATO-a do septembra 2023. godine što znači da i njegov naslednik neće biti poznat do kraja juna, do kada je i ta formalnost trebalo da bude završena.

I mada se priča o novom genseku NATO-a sada odlaže, to ne znači da i na tom planu nema nekih odstupanja u odnosu na ranije projekcije. Nekadašnja hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović svojevremeno je, naime, važila kao prilično ozbiljan kandidat za "prvu ženu na čelu NATO-a“. To bi bio prvi slučaj u 72 godine istorije ove organizacije da se na njenom čelu nađe pripadnica nežnijeg pola.

Od toga, međutim, izgleda neće biti ništa. A na čelo Alijanse bi, kako sada stvari stoje, ipak ponovo mogao da dođe neki muškarac.

"Politiko“, koji je prošlog septembra pisao o mogućem usponu Kolinde Grabar Kitarović, navodeći da je njena prednost, pored ostalog i to da je između 2011. i 2014. godine već radila za NATO i to na dužnosti pomoćnice generalnog sekretara za javnu diplomaciju (čime je postala najviše rangirana žena u NATO-u), sada, međutim, donosi i neke stvari koje joj baš ne idu u korist.

Mada joj se bogato iskustvo u diplomatiji (pre nego što je postala predsednica Hrvatske bila je na dužnosti ministarke spoljnih i evropskih poslova, te ambasadorka u SAD) navodi kao veliki plus, kao minus joj je se ističe "previše prisan odnos“ s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je pokazala tokom Svetskog prvenstva u fudbalu koje je 2018. godine održano u Rusiji.

Nije, međutim, samo to u pitanju. Prema nekim medijskim napisima, naime, problem predstavlja i njen brat Branko Grabar, koji je, navodno imao određene poslovne veze sa Rusijom. A u vreme rata ili neposredno posle rata u Ukrajini svakako ne bi bilo prihvatljivo da se na čelu NATO-a nađe osoba čiji bližnji posluju "sa agresorima“.

I dok je pre nešto više od godinu dana, kada se prvi put počelo spekulisati o njenom dolasku na čelo NATO-a, "skromno“ priznala kako nije iznenađena time, ali je počašćena time što je spominju "u tako uglednom društvu za tu izuzetno važnu dužnost“, Kolinda Grabar Kitarović nedavno je potpuno zaobišla pitanje na ovu temu.

"Sledeći generalni sekretar NATO-a treba da bude izabran isključivo na osnovu njegovog rada, obrazovanja, etike, kompetencija iskustva i svim drugim aspektima na kojima insistiramo kada biramo nekoga za određenu poziciju“, diplomatski je Grabar Kitarović odgovorila kada ju je moderatorka diskusije na američko-hrvatskom forumu posvećenom zastupljenosti žena u bezbednosnom i ekonomskom sektoru upitala da li je vreme da NATO dobije prvu ženu na čelu i da li sebe vidi na tom mestu.

Upitana ima li šta da doda, bivša hrvatska predsednica odgovorila je:

"Ne, nemam ništa da dodam. Možemo da razgovaramo o zastupljenosti žena, ali to je potpuno druga stvar.“
 

Prema navodima nekih medija, sada su neki od najizglednijih kandidata za budućeg generalnog sekretara NATO-a grčki premijer Kirijakos Micotakis ili njegov albanski kolega Edi Rama.

"Sputnjik“ tvrdi, pozivajući se na izvore bliske grčkom premijeru, da je Micotakis već dobio i podršku SAD i to zahvaljujući tome što je "Grčka promenila nekad prijateljski odnos prema Moskvi“. Grčki premijer je nedavno bio u službenoj poseti SAD, kada ga je u Beloj kući primio i predsednik Džo Bajden.

Nemačka analitičarka Suzana Starikov pak navela je da bi Stoltenberga mogao da zameni premijer Albanije Edi Rama. Ona je na Tviteru napisala da su SAD posebno insistirale na izboru sledećeg generalnog sekretara NATO-a među novim članicama NATO-a. Kandidati su premijerka Estonije Kaja Kalas i premijer Albanije Edi Rama, napisala je Starikova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eh, da smo kod Rambujea skrenuli desno
Rambuje 5.4.2022.

Neispričana priča

06.04.2022. 07:10

Eh, da smo kod Rambujea skrenuli desno

Uz obeležavanje 23. godišnjice NATO agresije na SRJ, koja se poklapa sa ratom u Ukrajini, u javnosti se opet potaklo pitanje da li je u Rambujeu bilo moguće da se izbegne razaranje Srbije i pogibija gotovo tri hiljade ljudi, kao i rasprava o tome šta se zaista događalo u Rambujeu početkom februara 1999. godine?
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
12°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve