Zdravlje
02.04.2024. 22:00
R. E.

Konkretni saveti

Želite da ubrzate metabolizam i izgubite na težini? Ovako...

Mršavljenje
Izvor: Shutterstock

Metabolizam predstavlja skup biohemijskih procesa u organizmu, uz pomoć kojih se hrana pretvara u energiju. Što je ovaj proces sporiji, to se kalorije manje sagorevaju.

Brzinu metabolizma određuje, pre svega, genetika, a to je nešto što ne možete da promenite. Međutim, možete značajno da ubrzate ovaj proces tako što ćete usvojiti sledeće zdrave navike...

Spavajte dovoljno

Kada ste neispavani, organizam nema dovoljno energije da uspešno obavlja sve procese. Hroničan umor zbog toga može dovesti do gojaznosti i dijabetesa.

Za početak, obećajte sebi da ćete samo tokom jedne nedelje spavati najmanje sedam sati svake noći. Kada budete videli koliku razliku to pravi, bićete više motivisani da nastavite sa ovom praksom.

Kako da se konačno naspavate, pročitajte OVDE.

Odustanite od rigoroznih dijeta

Vrlo je važno na koji način smanjute unos kalorija. Ukoliko to radite na drastičan način, ne samo da nećete ubrzati metabolizam, već ćete dobiti suprotan efekat.

Kada naglo smanjite broj kalorija, "učite" organizam da počne da ih "štedi" i, samim tim, sporije sagoreva.

Kako da pametno izgubite na težini, pročitajte OVDE.

Jedite dovoljno ugljenih hidrata

Poznato je da, kada smanjite unos ugljenih hidrata, težina se postepeno smanjuje. Međutim, ovi nutrijenti su neophodni organizmu da bi stvarao insulin.

Kada potpuno izbacite ugljene hidrate iz ishrane, telo proizvodi manje ovog važnog hormona, a rezultat je metabolizam koji sporije sagoreva kalorije.

Koju vrstu ugljenih hidrata treba da izbacite iz ishrane, pročitajte OVDE.

Pokušajte da se oslobodite stresa

Kada ste pod stresom, nadbubrežne žlezde luče kortizol, a visok nivo ovog hormona otežava telu da pravilno koristi insulin. Zbog ovoga raste nivo šećera u krvi, što dovodi do povećanja količine masnog tkiva, posebno na stomaku.

Simptomi povećanog lučenja kortizola su još i povišen krvni pritisak, slabost mišića, glavobolja, promene raspoloženja...

Kako da snizite nivo stresa, pročitajte OVDE.

Vežbajte

Na kraju je važno da znate da je fizička aktivnost od presudne važnosti za zdrav metabolizam, a moderan tempo života je takav puno sedimo i slabo se rekreiramo, što dovodi do povećanja telesne težine.

Međutim, to ne znači da treba da provodite ceo dan u teretani.

Za početak, napravite male promene, koje će dati rezultate na duže staze. Na primer, umesto da sa prijateljima sednete u kafić, nađite se u parku i zajedno prošetajte, ili, ukoliko imate psa, postepeno produžavajte vreme šetnje. Ljubimac će vam biti zahvalan, ali i vaše telo.

Savete kako da se više krećete, pročitajte OVDE.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kombinacija ove dve vrste treninga je recept za dug život?
Trening, vežbanje

Istraživanje

24.09.2022. 14:35

Kombinacija ove dve vrste treninga je recept za dug život?

Redovna fizička aktivnost ima brojne zdravstvene prednosti, a mnoga istraživanja su pokazala da vežbanje produžava životni vek.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve